Bekijk het origineel

Sjiieten slaags met leger VS in Bagdad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sjiieten slaags met leger VS in Bagdad

2 minuten leestijd

BAGDAD - Voor het eerst sinds de oorlog om het regime van Saddam Hussein te verdrijven, is gisteren in Bagdad gevochten tussen Amerikaanse troepen en sjiitische moslims. Daarbij is volgens een religieuze leider en getuigen een Iraaks jongetje gedood en zijn zeker vier Irakezen zwaargewond geraakt.

Het vuurgevecht speelde zich af in de wijk Sadr City -voorheen Saddam City- in het noorden van Bagdad. In de wijk wonen voornamelijk sjiitische moslims. Het verdreven regime van Saddam, een soennitische moslim, heeft sjiitische moslims vervolgd. De sjiieten, die 60 procent van de Iraakse bevolking uitmaken, zijn van cruciaal belang voor de Amerikaanse plannen voor de wederopbouw van Irak.

Het geweld brak 's morgens uit toen Amerikanen vanuit een legerhelikopter probeerden een islamitische vlag van een communicatietoren te verwijderen. Met stokken gewapende Irakezen die de toren hadden beklommen, sloegen het bemanningslid dat de vlag vanuit de helikopter wilde pakken weer naar binnen om hun symbool te beschermen.

Volgens de sjiitische geestelijke sjeik Ali al-Mutairi trokken de Amerikanen zich na twintig minuten terug. Woordvoerders van het Amerikaanse leger in Bagdad zeiden geen informatie te hebben over het incident.

Opnieuw zijn twee Amerikaanse militairen in Irak omgekomen bij guerrilla-aanvallen, meldde het Amerikaanse leger. Bij een aanval op een Amerikaanse patrouille in het noorden van Irak kwam gisteren één Amerikaanse soldaat om en raakte een tweede gewond. Dinsdag kwam een Amerikaanse militair om en raakten er twee gewond bij een bomaanslag in de buurt van al-Taji. Het leger wilde verder geen details kwijt over die bomaanslag.

De Arabische satellietzender Al-Jazeera in Qatar heeft gisteren in een televisie-uitzending een handgeschreven brief voorgelezen die afkomstig zou zijn van de verdreven Iraakse president Saddam Hussein.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Sjiieten slaags met leger VS in Bagdad

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken