Bekijk het origineel

Minder dreiging tekort elektriciteit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Minder dreiging tekort elektriciteit

2 minuten leestijd

ARNHEM (ANP) - De dreiging van een stroomtekort neemt af. De netbeheerder Tennet verwacht dat morgen code rood wordt opgeheven en code oranje weer van kracht wordt.

Door het koelere weer draaien de airco's minder hard, waardoor het stroomverbruik is afgenomen. Dat zei een woordvoerder van Tennet gisteren.

Het stroomverbruik bereikte gisteren een piek van 12.200 megawatt, ruim onder de kritische grens van 12.550 megawatt. Als deze grens wordt overschreden, moeten de energiecentrales het reservevermogen aanspreken. Dat bedroeg gisteren 300 megawatt.

Tennet verwacht dat Nederland vamdaag maximaal 12.300 megawatt elektriciteit verbruikt. De reservecapaciteit bedraagt dan 600 megawatt. "Als deze lijn zich doorzet, gaan we vrijdag over naar code oranje", zei de woordvoerder gisteren. Dat houdt in dat de centrales meer reservecapaciteit hebben om stroom op te wekken.

Tientallen boze boeren hebben netbeheerder Tennet gisteren gebeld omdat ze bang zijn dat zij als eerste van het stroomnet worden afgesloten als er een elektriciteitstekort is. "De boeren halen dit idee uit de media. Maar er is niks van waar", zegt de Tennet-medewerker.

Volgens hem heeft het geen zin om het platteland af te sluiten omdat het stroomverbruik daar erg laag is. "Bovendien klagen de boeren bij de verkeerde partij. De energiebedrijven bepalen zelf welke gebieden zij geen elektriciteit meer zullen leveren als er een tekort is."

Minister Brinkhorst van Economische Zaken onderzoekt hoe kan worden voorkomen dat er in de toekomst tekorten aan elektriciteit ontstaan. Hij wil dat de centrales voor hun koeling minder afhankelijk worden van rivierwater.

De bewindsman zal de producenten van stroom binnenkort vragen om met alternatieven te komen voor rivierwater als koelmiddel. In plaats van rivierwater zouden ook koeltorens kunnen dienen. Dat zijn enorme betonnen schoorstenen van meer dan 100 meter hoog waar in een gesloten systeem het opgewarmde koelwater wordt afgekoeld. Sommige centrales in Nederland hebben al zo'n systeem.

Brinkhorst vindt dat de problemen met de stroomvoorziening niets te maken hebben met de liberalisering van de elektriciteitsmarkt. Hij verschilt daarin van mening met PvdA-Tweede-Kamerlid Crone.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Minder dreiging tekort elektriciteit

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken