Bekijk het origineel

Topmannen laken vele regels 'Tabaksblat'

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Topmannen laken vele regels 'Tabaksblat'

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Toplieden uit het bedrijfsleven kraken de vele regels waarmee de commissie-Tabaksblat het bestuur van ondernemingen probeert te verbeteren.

Het pakket voorstellen veroorzaakt onnodige rompslomp en gaat bovenal niet ver genoeg, stelden voormalig Philips-topman Boonstra en KPN-bestuursvoorzitter Scheepbouwer gisteren.

Cor Boonstra vindt dat de macht van aandeelhouders ook in de nieuwe voorstellen te veel wordt beknot. "Ik vind dit geen grote sprong voorwaarts", zei hij op een seminar over behoorlijk bestuur. De gewezen Philips-topman reageerde met deze woorden op de voorstellen die de commissie-Tabaksblat deze zomer presenteerde om de ondernemingscultuur, ook wel corporate governance genoemd, in Nederland te verbeteren. Volgens Boonstra gaan de voorstellen "gewoonweg niet ver genoeg." Bedrijven kunnen tot begin september reageren op de plannen van Morris Tabaksblat, oud-topman van Unilever en voorzitter van de commissie voor behoorlijk bestuur. Daarna maakt de commissie een definitief plan van aanpak.

Boonstra ziet liever dat Nederland het structuurregime afschaft. Dit is een typisch Nederlandse ondernemingsstructuur waarbij werknemers relatief veel invloed hebben en de macht van aandeelhouders beperkt is. Volgens Boonstra blijft de invloed van aandeelhouders ook in de toekomst beperkt als Nederland het structuurregime niet loslaat. Tabaksblat kreeg van de regering echter de opdracht om deze bedrijfsstructuur zoveel mogelijk ongemoeid te laten.

Volgens Boonstra heeft de commissie haar opvattingen over het besturen van een onderneming overdreven gedetailleerd in regeltjes gevangen. "Regelgeving is nodig, maar niet doorslaggevend. Het is ook een kwestie van vertrouwen."

Hij kreeg daarin bijval van KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Topmannen laken vele regels 'Tabaksblat'

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken