Bekijk het origineel

Duits proces tegen verdachte al-Qaida

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Duits proces tegen verdachte al-Qaida

2 minuten leestijd

HAMBURG (AP) - Voor het gerechtshof in Hamburg is gisteren het proces begonnen tegen de Marokkaan Abdelghani Mzoudi, die ervan verdacht wordt Mohammed Atta en andere leden van diens al-Qaida-cel te hebben geholpen bij de voorbereiding van de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington.

Mzoudi (30) staat terecht wegens medeplichtigheid aan 3066 gevallen van moord en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hem hangt vijftien jaar gevangenisstraf boven het hoofd, dezelfde straf die zijn landgenoot Mounir el Motassadeq in februari in dezelfde rechtszaal voor dezelfde vergrijpen kreeg opgelegd.

Volgens het openbaar ministerie heeft Mzoudi een kamer in een studentenhuis in Hamburg geregeld voor vliegtuigkaper Marwan al-Shehhi en Ramzi Binalshibh, de vermoedelijke contactpersoon tussen de Hamburgse cel en al-Qaida, die zo onopgemerkt in Duitsland konden verblijven.

Ook zou Mzoudi de financiële zaken hebben geregeld van de voortvluchtige verdachte Zakariya Essabar terwijl die in een trainingskamp in Afghanistan verbleef. Verder hebben Atta en Al-Shehhi volgens het OM Mzoudi's postadres gebruikt terwijl zij vlieglessen volgden in Florida.

Officier van justitie Matthias Kraus zei dat Mzoudi "van het begin af aan" van de plannen van Atta en de anderen op de hoogte was en dat hij hen bewust heeft geholpen bij het voorbereiden van de aanslagen. Mzoudi zelf heeft dat in het verleden ontkend: in een interview met het weekblad Der Spiegel in oktober 2001 zei hij dat hij bevriend was met alledrie uit Hamburg afkomstige zelfmoordpiloten en andere leden van de cel, maar niet op de hoogte was van hun plannen.

Voor het proces zijn tot in januari 37 zittingsdagen gepland. Anders dan in de zaak van Motassadeq willen de advocaten van Mzoudi hun cliënt niet in zijn eigen proces oproepen als getuige. In antwoord op vragen van een rechter zei Mzoudi gisteren wel iets over zijn jeugd in Marrakech. "Mijn moeder heeft me de waarden van de islam bijgebracht: eerlijkheid, niet stelen en niet doden."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Duits proces tegen verdachte al-Qaida

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken