Bekijk het origineel

Israël laat alsnog 73 Palestijnen vrij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Israël laat alsnog 73 Palestijnen vrij

2 minuten leestijd

JERUZALEM - Israël heeft gisteren alsnog 73 Palestijnen laten gaan. Zij stonden afgelopen dinsdag al op het punt te worden vrijgelaten, toen twee Palestijnse zelfmoordaanslagen premier Ariel Sharon deden besluiten hun vrijlating uit te stellen.

De meesten die werden vrijgelaten, zaten vast wegens kleine vergrijpen of illegale binnenkomst in Israël. De Palestijnse autoriteiten hechten weinig waarde aan hun vrijlating en eisen dat Israël veel meer Palestijnen vrijlaat van de ruim 7000 die het vasthoudt, onder wie ook leiders van de opstand.

Israëlische militairen hebben gisteren een inval gedaan in het hoofdkantoor van de Palestijnse veiligheidsdienst in Nablus op de Westoever. Op zoek naar documenten haalden de soldaten kasten en laden overhoop, aldus het hoofd van de veiligheidsdienst in Nablus, kolonel Dalaal Dweikat. Ook het stadhuis werd doorzocht, zei Dweikat.

In het vluchtelingenkamp Balata nabij Nablus vernielden Israëlische militairen het huis van een Palestijn die 17 mei werd doodgeschoten toen hij met een andere Palestijn de Joodse nederzetting Shaarei Tikva probeerde binnen te dringen.

Twee op de drie Israëliërs kampen met posttraumatische stress door het geweld van de Palestijnse opstand, de intifada. Velen hebben slaapproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek door Israëlische artsen, zo meldde de krant Maariv gisteren.

De studie is uitgevoerd door psychiaters van de universiteit van Tel Aviv. Zij onderzochten in april en mei 2002 ruim 500 volwassenen. Van hen had 16 procent direct te maken gehad met geweld. Bijna 40 procent had een familielid of vijand die eraan was blootgesteld. Driekwart gaf aan problemen met slapen te hebben of af en toe zeer depressief te zijn. Toch was 82 procent optimistisch over de eigen, nabije toekomst. Tweederde zag de toekomst van Israël niet echt somber in.

Sinds het begin van de intifada, in september 2000, zijn ongeveer 3400 mensen om het leven gekomen, merendeels Palestijnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Israël laat alsnog 73 Palestijnen vrij

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken