Bekijk het origineel

Arabische democratisering is moeilijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Arabische democratisering is moeilijk

3 minuten leestijd

CAIRO - Na de Amerikaans-Britse oorlog tegen Irak is de discussie over democratisering in de Arabische wereld meer onder de aandacht gekomen. Organisaties die het democratiseringsproces willen stimuleren, krijgen nu veel aandacht en steun van Amerikaanse overheidsfunctionarissen; een ontwikkeling die de erkenning van deze organisaties in Arabische landen niet automatisch ten goede komt.

Niet alleen Arabische overheidsfunctionarissen praten over democratisering, ook particuliere organisaties en activisten houden zich met het thema bezig. Veel organisaties die democratie in de Arabische wereld hoog in het vaandel hebben staan, krijgen nu plotseling veel meer aandacht van Amerikaanse overheidsfunctionarissen. Dat betreft zowel organisaties van Amerikanen van Arabische herkomst als organisaties in de Arabische wereld zelf.

Een van deze organisaties is het in 1999 gestichte Centrum voor de Studie van Islam en Democratie van de Arabische Amerikaan Radwan Masmoudi. De organisatie met 520 leden organiseert sinds kort in verschillende Arabische landen bijeenkomsten tussen gematigd seculiere moslims en gematigde islamisten. Deze bijeenkomsten moeten de twee groepen bij elkaar brengen. Alleen dan, meent Masmoudi, kan een democratische samenleving worden opgebouwd waar radicale secularisten en radicale islamisten kunnen samenleven. Masmoudi emigreerde in 1981 van Tunesië naar de Verenigde Staten, waar hij aan het Massachusetts Instituut voor Technologie promoveerde. Hij is een gelovige moslim die vindt dat islam en democratisering best samen kunnen gaan.

Die opvatting werd de basis van zijn organisatie. Masmoudi organiseert bijeenkomsten in verschillende Arabische landen om zijn visie op democratie te be-vorderen. Toen hij onlangs zijn concept van democratisering op een persconferentie in Cairo presenteerde, bleek er echter veel scepsis te bestaan vanwege de Amerikaanse steun die hij ontvangt.

De Franse correspondent Ismail De Coursac ging op deze persconferentie direct in de aanval en noemde Masmoudi's organisatie een "masker van buitenlandse dominantie dat niets te maken heeft met democratie." Hiermee verwoordde De Coursac een veel gehoord Arabisch sentiment dat alle democratiseringsactiviteiten die door Amerikanen gesteund worden geen ander doel dienen dan dat van de Amerikaanse politiek. Masmoudi benadrukte hierop dat zijn organisatie geen Amerikaanse overheidsorganisatie is.

Masmoudi's pleidooi hielp niet om het wantrouwen weg te nemen. Hij weigerde de Amerikaanse oorlog tegen Irak te veroordelen en vertelde dat zijn organisatie Amerikaanse beleidsmakers ervan probeert te overtuigen dat democratie in de Arabische wereld in het belang is van de Verenigde Staten. Als die belangen niet worden gediend, dan mogen de Amerikanen best sancties gebruiken, zo vindt hij.

Masmoudi staat daarin niet alleen. Veel Amerikaanse organisaties bepleiten deze druk op staten. Daarmee strijken ze tegen de haren in van politici, journalisten, academici en anderen die zich in de Arabische wereld verzetten tegen Amerikaanse druk om zich te ontwikkelen zoals de Amerikanen dat willen.

Masmoudi vertelde ook dat zijn centrum dr. Saad Eddin Ibrahim, de bekende Egyptische democratiseringsactivist, heeft uitgeroepen tot moslimdemocraat van het jaar.

Ibrahims steun voor de plannen van president George Bush om de Arabische wereld te democratiseren heeft hem niet erg geliefd gemaakt bij veel Egyptische en Arabische intellectuelen die wel willen dat hun landen in democratische richting ontwikkelen, maar die daarbij geen buitenlandse en zeker geen Amerikaanse druk willen voelen. Door deze houding zal het voor organisaties als die van Masmoudi, die wel Amerikaanse steun krijgen, moeilijk zijn om in Arabische landen invloedrijke intellectuelen te bereiken en erkenning te krijgen voor hun ideeën over democratisering.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Arabische democratisering is moeilijk

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken