Bekijk het origineel

Salaris ING-topman stijgt met 15 procent

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Salaris ING-topman stijgt met 15 procent

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Het inkomen van ING-topman Ewald Kist stijgt dit jaar met 15 procent. De bonus van ING wordt dit jaar flink verhoogd, tegelijkertijd krijgt hij 7,5 procent meer aan vast salaris in 2003.

Dat heeft de raad van commissarissen gisteren besloten. In april kondigde de raad aan dat het bestuur over drie jaar 60 procent meer moet verdienen dan nu. Uit onderzoek was gebleken dat ING in vergelijking met concurrenten veel minder betaalde aan de toplieden. Dat leverde ING veel kritiek op.

Topman Kist verdiende in 2002 708.000 euro aan vast loon. Bovendien kreeg hij 139.000 euro aan opties als een bonus voor de lange termijn. Omdat de winstgroei op nul uitkwam vorig jaar, kreeg hij geen winstbonus. In 2001 kreeg hij om die reden nog 94.000 euro.

De commissarissen willen de bonussen voor dit jaar zodanig opkrikken dat het inkomen van de zes bestuurders (salaris plus bonussen) minstens 15 procent stijgt. Voor Kist betekent dat een extra bonus van ruim 70.000 euro boven op de loonsstijging van 53.000 euro.

De loonsverhogingen zijn onderdeel van een nieuwe bonusstructuur bij ING. De commissarissen willen dat bestuurders meer betaald worden naar hun prestaties. Zo zullen ze bij het bereiken van de door de raad van commissarissen vastgestelde doelen een bepaalde hoeveelheid opties krijgen.

Bovendien krijgt de top een hoeveelheid aandelen als extra die afhangt van de prestaties van een hele rij concurrenten als Aegon, ABN Amro, Citigroup en Allianz. Aan deze langetermijnbonussen moet de aandeelhoudersvergadering volgend jaar nog goedkeuring verlenen.

De nieuwe beloningsstructuur moet er binnen drie jaar toe leiden dat het beloningsverschil van 40 procent met internationale concurrenten wordt ingelopen. Voorzitter Henk van de Kolk van FNV Bondgenoten noemt ook nu de salarisverhoging "volstrekt onbegrijpelijk." Volgens hem is het onverantwoord richting de rest van het personeel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Salaris ING-topman stijgt met 15 procent

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken