Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Dienst waterbeheer A'dam is niet corrupt"

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Bij de gemeentelijke Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) in Amsterdam is geen sprake van corruptie, smeergeldpraktijken en belangenverstrengeling.

Dat concludeert de dienst na een intern onderzoek, waarvan de resultaten gisteren naar buiten werden gebracht.

De dienst, die onder meer verantwoordelijk is voor de riolering en de zuivering van afvalwater in de hoofdstad, begon een intern onderzoek na publicaties in NRC Handelsblad begin juli. Twee klokkenluiders hadden tegen deze krant uit de school geklapt over smeergeldpraktijken van ambtenaren bij DWR.

Topambtenaren zouden reisjes maken naar Maleisië en Australië met medewerkers van bouwbedrijven als Koop Tjuchem en Seignette. Ook zouden directieramingen aan wegenbouwers zijn doorgespeeld. De gemeentelijke rioleringsdienst onderhoudt door haar werkzaamheden veel contact met wegenbouwers en aannemers.

Volgens DWR waren de uitstapjes naar Maleisië en Australië door de betrokken ambtenaren zelf betaald. De trip naar Australië was een privé-reis van een ambtenaar die bevriend is met iemand die toevallig bij bouwbedrijf Seignette werkt. Bij de reis naar Maleisië, georganiseerd door Shell Nederland, was slechts één medewerker van bouwer Koop Tjuchem mee, aldus DWR.

Een analyse van de aanbestedingsresultaten vanaf 1997 geeft voorts geen enkele indicatie voor het lekken van vertrouwelijke informatie waardoor aannemers hoger konden inschrijven, concludeert de gemeentelijke dienst.

De directie van DWR is verbolgen over de publicaties in NRC Handelsblad en heeft per brief een rectificatie geëist. De dienst is boos dat de krant zich achter anonieme bronnen verschuilt. De DWR had bovendien geen tijd gekregen om de beschuldigingen van de klokkenluiders eerst zelf te checken voordat de krant tot publicatie over zou gaan.

Overigens is ook het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam gevraagd advies te geven naar aanleiding van mogelijke corruptie bij DWR.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken