Bekijk het origineel

Prijzenslag medicijnen verscherpt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Prijzenslag medicijnen verscherpt

1 minuut leestijd

ZÜRICH (ANP) - Het Zwitserse Novartis heeft de prijzenslag op de geneesmiddelenmarkt verscherpt door als eerste gevestigde farmacieconcern een goedkope namaakversie te lanceren van een product van een concurrent.

Het gaat om Prilosec, een middel tegen maagzweren van het Zweeds-Britse AstraZeneca dat tot voor kort het best verkochte medicijn ter wereld was.

Novartis brengt zijn product op de markt in de Verenigde Staten. Daar heeft AstraZeneca al te maken met zogenoemde generieke versies van Prilosec van het Duitse Schwarz Pharma en het Amerikaanse Mylan Laboratories. Dat leidde ertoe dat de omzet van het concern met het middel zakte van 6,3 miljard dollar in 2000 tot 4,6 miljard dollar (4,1 miljard euro) vorig jaar.

Novartis neemt met zijn actie wel een risico. In de VS lopen nog rechtszaken over de patentrechten die AstraZeneca meent te hebben voor Prilosec. Als de Zweeds-Britse onderneming die wint, zal ze claims indienen tegen de namakers.

Prilosec (in Europa Losec) heeft als belangrijkste bestanddeel de stof omeprazol. Bedrijven kunnen elkaar snel marktaandeel afsnoepen, omdat gebruikers van het middel probleemloos van het ene op het andere merk kunnen overstappen. Dat is bij andere geneesmiddelen, zoals antidepressiva, veel moeilijker.

De regeringen van de westerse landen, stuk voor stuk onder sterke druk om de kosten van de gezondheidszorg in de hand te houden, zullen de actie van Novartis met genoegen ontvangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Prijzenslag medicijnen verscherpt

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken