Bekijk het origineel

Palestijnen bespreken acties tegen extremisten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Palestijnen bespreken acties tegen extremisten

3 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - De top van de Palestijnse Autoriteit heeft gisteren tot diep in de nacht overlegd over maatregelen tegen extremistische bewegingen in reactie op de zelfmoordaanslag van dinsdag in Jeruzalem. Israël bereidde intussen "gerichte acties" voor van het leger tegen Palestijnse terreurverdachten.

De Palestijnse premier Mahmoud Abbas heeft de arrestatie bevolen van de Palestijnen die direct betrokken zijn geweest bij de aanslag, waarbij twintig mensen om het leven kwamen. Ook overweegt hij fondsen te bevriezen, maar verdere maatregelen wil hij niet nemen zonder de steun van de Palestijnse leider Yasser Arafat.

Overleg tussen Abbas, Arafat en andere leden van de PLO-top in Ramallah duurde tot diep in de nacht. Aanwezigen omschreven de sfeer als gespannen. Bronnen in het hoofdkwartier meldden dat er luidkeels geruzied werd. Abbas heeft gezinspeeld op zijn aftreden als Arafat dwarsligt, zeiden diverse ministers.

Buiten Ramallah stelde zich gisteravond een colonne tanks op. Israël liet weten dat Arafats hoofdkwartier ditmaal geen doelwit zou zijn. De tanks stonden kennelijk klaar om een van de "gerichte acties" uit te voeren waartoe de Israëlische premier Ariel Sharon opdracht heeft gegeven.

Na afloop van een spoedzitting van het Palestijnse kabinet, eerder gisteren, zei minister van Informatie Nabil Amr dat naleving van de wet in de Palestijnse gebieden zal worden afgedwongen, maar hij noemde geen concrete maatregelen.

Abbas staat onder groeiende internationale druk om hard op te treden tegen de extremistische Palestijnse Hamas en Islamitische Jihad, die beide de verantwoordelijkheid voor de aanslag hebben opgeëist. Direct na de spoedzitting werd Abbas gebeld door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, die hem ook te verstaan gaf dat actie geboden is. Kort na de aanslag zegde Abbas de dialoog met beide organisaties op.

De Israëlische regering schroefde naar aanleiding van de aanslag, waarbij twintig doden -onder wie vijf mensen met de Amerikaanse nationaliteit- en meer dan honderd gewonden vielen, de veiligheidsmaatregelen op. De politie voert meer patrouilles uit, op wegen in en om Jeruzalem zijn wegblokkades opgeworpen en auto's worden bij controleposten uitvoerig gecheckt. Het leger pakte in de nacht van dinsdag op woensdag op de Westoever al negen gezochte Palestijnen op.

Gisteren voerde de Palestijnse veiligheidschef Mohammed Dahlan overleg met plaatselijke commandanten in de Gazastrook. Volgens woordvoerder Elias Zananiri hebben de commandanten opdracht klaar te staan om hetgeen door het kabinet naar aanleiding van de aanslag besloten wordt onmiddellijk ten uitvoer te leggen. Dahlan zou van de Israëlische regering te horen hebben gekregen dat hij snel actie moet ondernemen.

Hoewel de aanslag het vredesproces aan het wankelen heeft gebracht, verwachten analisten dat het toch door zal gaan. De druk op de Palestijnse Autoriteit om extremisten aan te pakken wordt waarschijnlijk opgevoerd, aldus een commentator.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Palestijnen bespreken acties tegen extremisten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken