Bekijk het origineel

Rechter in VS weigert Tien Geboden te verwijderen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rechter in VS weigert Tien Geboden te verwijderen

2 minuten leestijd

NEW YORK - Opperrechter Roy Moore van de Amerikaanse staat Alabama heeft gisteren geweigerd de Tien Geboden te verwijderen uit de grote hal van het gebouw van het hooggerechtshof van Alabama in de stad Montgomery. Hij had daartoe november vorig jaar opdracht gekregen van districtsrechter Myron Thompson.

Thompson oordeelde dat de plaatsing van een massief granieten blok met daarin de Tien Geboden gegraveerd in de ontvangsthal van het gebouw in strijd was met de Amerikaanse grondwet, die de overheid verbiedt om enigerlei religie te bevorderen. Thompson deed de uitspraak na een klacht van verschillende burgerrechtenorganisaties tegen de plaatsing van de granieten steen.

Opperrechter Moore ging tegen dit besluit in beroep, maar Thompsons vonnis bleef overeind. Ten slotte vroeg Moore het federale hooggerechtshof van de VS in Washington om tussenkomst, maar dit college liet woensdag weten zich niet met de zaak te zullen bemoeien.

Gisteren spraken Moores acht collega's van het hooggerechtshof van Alabama zich over de zaak uit. Unaniem oordeelden zij dat de Tien Geboden moesten verdwijnen.

Moore kritiseerde dit besluit. "Ik zal nooit de God negeren van Wie onze wetten en ons land afhankelijk zijn", aldus Moore.

Hij krijgt intussen steun van verschillende christelijke groeperingen. "Wij zullen knielen bij alle deuren van het gebouw en voorkomen dat men apparatuur aanvoert om de Tien Geboden te verwijderen", aldus dominee Patrick Mahoney, directeur van de Christian Defense Coalition, die een 24-uurswake bij het gebouw van het hooggerechtshof heeft georganiseerd.

Rechter Thompson stelde in november voor om de Tien Geboden ergens anders in het gebouw te plaatsen, zolang dat maar geen openbare ruimte is. Maar Moore weigert dit compromis.

Het incident in de Amerikaanse staat Alabama staat niet op zichzelf. Stenen met de Tien Geboden staan al tientallen jaren opgesteld in openbare ruimtes. De laatste tijd verzetten groepen in veertien staten zich hiertegen met als argument dat opstelling van de stenen tafelen in strijd is met de scheiding tussen kerk en staat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Rechter in VS weigert Tien Geboden te verwijderen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken