Bekijk het origineel

Kabinet: Kwetsbare groepen ontzien

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kabinet: Kwetsbare groepen ontzien

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Iedereen gaat er volgend jaar op achteruit, maar de meest kwetsbare groepen, zoals chronisch zieken en ouderen zonder aanvullend pensioen, zullen verhoudingsgewijs minder hoeven in te leveren dan mensen met een modaal of twee keer modaal inkomen.

Dat zei premier Balkenende gisteren na afloop van het kabinetsberaad, waarin werd besloten tot aanvullende bezuinigingen van bijna 4 miljard euro. Volgens de minister-president is het pakket "sociaal evenwichtig" en zullen de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Percentages van koopkrachtverlies kon Balkenende nog niet geven. Die zal het kabinet volgende week nader invullen.

Dat gebeurt tijdens het overleg over de begrotingen van de ministeries van Sociale Zaken en van Volksgezondheid. Hoe de bezuinigingen bij deze departementen worden ingevuld, is nog niet helemaal duidelijk.

Als het gaat om de zorgsector is het wel duidelijk dat chronisch zieken er aanzienlijk op achteruit zullen gaan, omdat er meer eigen bijdragen worden gevraagd. Daarom zal het kabinet speciaal voor deze groep een compensatieregeling in het leven roepen.

Het schrappen van de fiscale aftrekbaarheid van VUT- en prepensioenpremies is de grootste bezuinigingspost. Dat brengt ruim een miljard euro op. Verhoging van de prijs van een pakje sigaretten met 50 cent levert 500 miljoen op, verhoging van de motorrijtuigenbelasting 200 miljoen en een strengere aanpak van de WAO 500 miljoen. Invoering van een prestatiebeurs voor leerlingen in het beroepsonderwijs brengt 400 miljoen in de schatkist, besparingen op de huursubsidie 250 miljoen euro en korting van Gemeente- en Provinciefonds 350 miljoen. De ambtenarensalarissen en -uitkeringen zullen volgend jaar niet stijgen en een besparing op bonussen voor ambtenaren scheelt 250 miljoen euro. Extra investeringen in het wegennet en afschaffing van het huurdersgedeelte in de onroerendezaakbelasting worden vooruitgeschoven.

Balkenende zette tijdens de persconferentie uiteen dat de loonkosten in ons land sinds 1996 uit de pas zijn gaan lopen met andere landen, waardoor Nederland in vergelijking met het buitenland te duur is geworden. Daardoor blijft de economische groei achter in vergelijking met andere landen. Ook de vernieuwing van de economie heeft een achterstand opgelopen. Loonmatiging en investeringen in de (kennis)economie zijn daarom dringend noodzakelijk.

De premier en minister De Geus van Sociale Zaken verwachten dat de vakbonden dit ook inzien en dat er met hen valt te praten over loonmatiging. "Zij zien toch ook de massaontslagen?" zo vroeg Balkenende.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Kabinet: Kwetsbare groepen ontzien

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken