Bekijk het origineel

Consumentisme als schijngeluk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Consumentisme als schijngeluk

Gomarus start met beroepsgerichte leerwegen

3 minuten leestijd

WERKENDAM - "Heb je nog nooit gehoord van een mobieltje model koelkast? En dan hebben we het over een gsm-telefoon van hooguit twee jaar oud. Het consumentisme kunnen we beschouwen als een ander Evangelie: het belooft geluk, als je maar allerlei zaken koopt."

Dit zei de nieuwe rector ir. Chr. J. Flikweert van de reformatorische Gomarus-scholengemeenschap te Gorinchem gisteravond tijdens de opening van het nieuwe cursusjaar.

Het maken van keuzes is niets nieuws. Flikweert gaf als voorbeeld de mensen die leefden in de tijd van de Reformatie. "Die mensen moesten een keus maken: voor of tegen de "nije leer"." Hij wees op de keuzes die wij maken in de huidige consumptiemaatschappij. "We leven in een samenleving waarin we niet meer consumeren om te leven, maar waarin we leven om te consumeren. Hoe sta jij daarin? Kopen wij alleen wat nodig en nuttig is?"

In de Bijbel wordt niet negatief over bezit gesproken. "Maar Gods Woord laat er ook geen misverstand over bestaan dat we ons hart niet op deze goederen moeten zetten. Alles wat we hebben, is van God geleend."

De rector stelde dat de meeste christenen vandaag struikelen over de consumptiemaatschappij. "Zijn het niet de vele keuzemogelijkheden waar ons leven vol van is, die onze aandacht afleiden, zodat we niet gericht zijn op wat in dit leven het allerbelangrijkste is: hoe kom ik met een heilig en rechtvaardig God verzoend?"

Flikweert wees op de keuze van Mozes. "Hij had door het geloof geleerd te weigeren. Durf ik te kiezen, durf ik nee te zeggen?"

Voorzitter ds. E. Hakvoort sprak naar aanleiding van Jacobus 1:1 t/m 12. De predikant wees op het verschil tussen wijsheid en geleerdheid. "Er zijn eenvoudige mensen die met de gave van de wijsheid zijn bedeeld. Wijsheid is op de juiste tijd en wijze met de juiste middelen het juiste doel bereiken. Er zijn er niet zo veel die dat bezitten."

Jacobus heeft het echter over geestelijke wijsheid. "Die wijsheid ontbreekt ons allen. Die is verloren gegaan en nu begrijpt de natuurlijke mens niet de dingen die des Geestes Gods zijn. Toch is de Zoon van God door dwaze zondaren gedood, opdat in die weg de ware Wijsheid verworven zou worden."

De voorzitter gaf ook aan hoe het echte leven is te herkennen. "Als de grootste nood in het leven, het ontbreken van die Wijsheid, je brengt bij God. Dat je het van God gaat begeren." Het begeren moet in geloof gebeuren. "Er is wel veel twijfel in de Kerk des Heeren, maar de twijfel wordt in de Bijbel veroordeeld. Kijk maar naar Zacharias. Het is een beeld van het onvolledig functioneren van het genadeleven." Ds. Hakvoort benadrukte dat God een gevend God is. "Begrijp je nu iets van de lijn: missen, zoeken, vinden? Dat is de weg zoals de Heere plaatsmaakt voor Christus."

De Gomarus-scholengemeenschap start dit jaar met 1304 leerlingen. Nieuw op de Gomarus is de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg van het vmbo. In de eerste klas beginnen 64 leerlingen met deze leerwegen.

Ook in Hardinxveld-Giessendam werd een openingsbijeenkomst gehouden. Hier spraken ds. J. Goudriaan uit Ede en conrector M. van Genderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Consumentisme als schijngeluk

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken