Bekijk het origineel

Turkije overweegt troepeninzet in Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Turkije overweegt troepeninzet in Irak

2 minuten leestijd

ISTANBUL (AP) - Turkije overweegt in te gaan op een Amerikaans verzoek om troepen te leveren voor Irak.

Minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gul benadrukte in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek met de krant Milliyet dat de Turkse militairen zouden worden uitgezonden om Irak weer te helpen opbouwen en "zeker niet als bezetters." Naar verluidt dringt Turkije er bij Pakistan op aan eveneens troepen te sturen, zodat het niet het enige moslimland met vredestroepen in Irak zal zijn.

In maart wees Turkije met het oog op groot verzet onder de eigen bevolking een verzoek van Washington af om Amerikaanse troepen via Turks grondgebied een tweede front te laten openen in het noorden van Irak. De Turkse regering zou de verwijdering die daardoor is ontstaan nu willen repareren.

De Verenigde Staten komen mankracht tekort om orde op zaken te stellen in Irak en willen via de Verenigde Naties een oproep doen aan andere landen om "meer te doen" voor Irak. Troepen uit Turkije, de enige NAVO-lidstaat met een overwegend islamitische en soennitische bevolking, zouden goed van pas komen.

Volgens berichten in de Turkse pers hebben de VS Ankara om ruim 15.000 militairen gevraagd, maar denkt de Turkse regering zelf aan 10.000 militairen. Het Turkse contingent zou het grootste in Irak zijn na het Amerikaanse en het Britse. Gul zegt dat de troepen eventueel ten noorden en westen van Bagdad gelegerd zullen worden, in overwegend soennitisch gebied. Ook zouden de troepen onder een eigen bevelsstructuur moeten vallen en niet onder Amerikaans commando moeten komen staan.

Gul benadrukt in het interview dat er nog geen beslissing is gevallen en dat het parlement in elk geval akkoord moet gaan. Goedkeuring is niet verzekerd, maar steun van de Verenigde Naties voor de onderneming zou de kans daarop een stuk groter maken. "Een stabiel Irak is in het belang van Turkije. (...) Turkije zal een stem krijgen in de wederopbouw van Irak en zal de handel veiligstellen", aldus Gul.

Turkije heeft al een paar duizend militairen in het noorden van Irak, die daar jacht op Koerdische rebellen maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Turkije overweegt troepeninzet in Irak

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken