Bekijk het origineel

Rabbijnenopleiding voor liberale Joden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rabbijnenopleiding voor liberale Joden

Ook vrouwelijke studenten welkom

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Liberale Joden in Nederland hebben vanaf september hun eigen opleiding tot rabbijn. Ook vrouwen zijn welkom bij het Levisson Instituut, zoals de opleiding heet.

Tot de eerste zeven studenten behoort publiciste Tamarah Benima, oud-hoofdredacteur van het Nieuw Israelietisch Weekblad. Dat heeft de liberale rabbijn D. Lilienthal gezegd. Lilienthal is voorzitter van de Stichting Robert A. Levisson, die de opleiding in het leven heeft geroepen. De stichting is genoemd naar de in 2001 overleden prominente liberale Jood Levisson, onder meer oprichter van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Bij de negen liberaal-Joodse gemeenten in Nederland zijn ongeveer 3500 mensen aangesloten. Rabbijnen werden tot nu toe in het buitenland opgeleid. Omdat het liberale Jodendom in de afgelopen jaren groei heeft gekend, is volgens de stichting meer kader nodig. Het Levisson Instituut leidt ook voorzangers op.

De aanstelling van vrouwelijke rabbijnen is volgens Lilienthal in enkele gemeenten nog een probleem. "Maar dat is een kwestie van wennen. In landen als Frankrijk, Duitsland en Engeland zijn vrouwelijke rabbijnen heel gewoon." In de traditioneel-Joodse gemeenschap worden rabbijnen en godsdienstleraren opgeleid aan het Nederlands-Israëlitisch Seminarium en het Portugees-Israëlitisch Seminarium in Amsterdam.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Rabbijnenopleiding voor liberale Joden

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken