Bekijk het origineel

Niet bang zijn voor zuur gezicht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Niet bang zijn voor zuur gezicht

Wartburgcollege wil vormingsideaal dichter bij leerlingen brengen

4 minuten leestijd

ROTTERDAM - "Hofni en Pinehas zijn misschien goed begonnen. Maar toen ze hun voorbeeldfunctie als priesters verslonsden, had dat verwoestende gevolgen. Docenten kunnen nooit zwaar genoeg tillen aan hun voorbeeldfunctie."

In zijn toespraak tijdens de jaaropening van locatie Guido de Brès van het Wartburgcollege hield ds. A. Moerkerken, lid van de raad van toezicht, gisteravond vanuit 1 Samuël 2 bestuur, personeel, ouders en leerlingen een spiegel voor. Hij wees erop dat het de beide priesters vooral aan eerbied voor de Heere, Zijn dienst en Zijn inzettingen ontbrak. "Die eerbied is zo belangrijk. Wat kan er uitgaan van een eerbiedig gebed van een docent."

Hogepriester Eli was een godvrezend man, maar slap, en bang voor een zuur gezicht. "Hij heeft het verval in de tempeldienst laten lopen. Daarin wordt het bevoegd gezag van vandaag een spiegel voorgehouden. We kunnen ons inspannen om de boel draaiende te houden -wat al geen sinecure is- maar we hebben ook de taak om ons de intenties van de stichters van onze scholen te blijven herinneren. Diezelfde geest moet ons bezetten. Het is een groot gevaar om in gemakkelijkheid en slapheid bepaalde dingen te laten gaan. Want wie heeft er graag een zuur gezicht tegenover zich?"

Ds. Moerkerken wees erop hoe Elkana in deze geschiedenis op de achtergrond lijkt te staan. "Vaders, hoe is dat bij u? Laat u de opvoeding voor 90 procent aan de moeder over?" Hanna maakte Samuëls kleding biddende. "Dat was het geheim van haar moederschap."

Samuël diende de Heere, met eenvoudig werk. "Je kunt het misschien nooit verder brengen dan eenvoudig werk, maar het is in Gods oog waardevol als het een dienen van Hem is." Te midden van de bedorven sfeer in de tabernakel bleef Samuël staande, zei de Capelse predikant. "Wat zie je indrukken bij het opgroeien soms wegebben. Ik hoop dat er op onze school jongeren zoals Samuël zijn, bij wie de liefde tot de Heere en Zijn dienst blijkt."

Locatiedirecteur J. Molenaar ging in zijn toespraak "Waarom ga ik naar school?" in op een enquête waarin hij die vraag aan 300 tweedeklassers had voorgelegd. "Een van de leerlingen vond dat niet leuk, want daardoor kon hij tien minuten later pas naar huis." Het gros van de leerlingen, zo blijkt ook uit landelijke cijfers, waardeert het naar school gaan echter positief.

Het verwerven van kennis en vaardigheden en de voorbereiding op de maatschappij noemen de Wartburgleerlingen als voornaamste redenen om naar school te gaan. "De vorming voor het leven werd veel minder vaak aangekruist. We moeten dus met dat hoge doel van onze scholen wat dichter bij de leerlingen komen."

Over inzet, betrokkenheid en concentratie bestaan er op school best wel eens zorgen, zei Molenaar. "Het baantje is óók een voorbereiding op de maatschappij. Maar wat heeft voorrang? Regelmatig komen leerlingen daardoor te laat of hebben ze een deel van hun huiswerk niet gedaan. Als je invult dat je naar school komt om kennis te verwerven en je voor te bereiden op de maatschappij, dan moet dat ook blijken. En hoe gaan we hier als ouders mee om?"

"Ik ga naar school om christelijk onderwijs te volgen", vulden twee leerlingen in. "We zijn een reformatorische school; is dat te merken in de gesprekken?" vroeg Molenaar. Molenaar wees op het belang van het gezin, als hechte thuisbasis. "Heeft de school daar een plaats in het gebed van ouders?"

Het Wartburgcollege begint het schooljaar met 4040 leerlingen, 27 minder dan vorig jaar. Locatie Revius hield gisteren een openingsbijeenkomst in Rotterdam-Alexanderpolder, met ds. A. Schultink en drs. G. C. Westmaas als sprekers. Ds. J. P. Boiten en K. J. Vogel spraken in Ridderkerk voor locatie De Swaef. Ds. W. van Weelden en drs. G. J. A. Toonen openden in Dordrecht het schooljaar van locatie Marnix.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Niet bang zijn voor zuur gezicht

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken