Bekijk het origineel

Inspecteurs vinden sporen hoogverrijkt uranium in Iran

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Inspecteurs vinden sporen hoogverrijkt uranium in Iran

2 minuten leestijd

WENEN - Inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) hebben in het Iraanse kerninstituut Natanz sporen van hoogverrijkt uranium aangetroffen.

Dat staat in een onderzoeksrapport waarover de IAEA zich komende maand buigt, verklaarde een ingewijde gisteren. De vondst geeft nieuwe voeding aan de beschuldiging dat Iran er een geheim kernwapenprogramma op na houdt. Hoogverrijkt uranium kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van kernwapens.

IAEA-directeur Mohamed al-Baradei gaf in een gisteren gepubliceerd interview met het Duitse weekblad Stern ook al aan dat er sporen van hoogverrijkt uranium in Natanz zijn gevonden op een ultragascentrifuge. Volgens al-Baradei beweert Iran dat het gaat om resten uranium die op de centrifuge aanwezig waren toen die aan Iran werd geleverd. Het IAEA heeft onmiddellijk op volledige opening van zaken aangedrongen.

Al-Baradei bracht in februari een bezoek aan een aantal nucleaire faciliteiten in Iran om vast te stellen of het Iraanse atoomprogramma vreedzaam van aard is, zoals de regering in Teheran beweert. Al-Baradei bezocht ook de onvoltooide faciliteit in Natanz, 320 kilometer ten zuiden van Teheran. Hij zou toen geschrokken zijn van de hoge kwaliteit van het project, waarbij honderden centrifuges voor de verrijking van uranium worden gebruikt.

IAEA-medewerkers wilden gisteren niet veel commentaar geven op het bericht. Woordvoerder Mark Gwozdecky zei wel dat er verschillende vragen zijn, "met name over het verrijkingsprogramma."

Hij meldde ook dat IAEA-inspecteurs sinds juni vijfmaal in Iran zijn geweest. Het onderzoek zal volgens hem zeker "weken of maanden" vergen.

Al-Baradei drong er in juli bij Iran op aan snel tekst en uitleg te geven over een aantal aspecten van het Iraanse kernenergieprogramma. Ook wilde hij dat Teheran een overeenkomst zou ondertekenen op grond waarvan het IAEA onbeperkte toegang tot de Iraanse nucleaire faciliteiten zou krijgen. Hij ontkende destijds berichten dat zijn inspecteurs sporen van verrijkt uranium hadden gevonden.

De Verenigde Staten beschuldigen Iran ervan dat het land in strijd met het non-proliferatieverdrag bezig is met de ontwikkeling van een kernwapenprogramma. Iran ontkent de beschuldigingen en houdt staande dat zijn nucleaire programma uitsluitend bedoeld is voor het opwekken van stroom.

Iran heeft gisteren beklemtoond dat het positief staat ten aanzien van plannen om het IAEA verrassingsinspecties te laten uitvoeren. Maar Teheran wil wel dat het IAEA, gelieerd aan de Verenigde Naties, vooraf garanties geeft ten aanzien van militaire geheimen van het land.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Inspecteurs vinden sporen hoogverrijkt uranium in Iran

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken