Bekijk het origineel

Shell respecteert werelderfgoederen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Shell respecteert werelderfgoederen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Shell heeft zich vastgelegd op de belofte om niet te zoeken en te boren naar olie en gas binnen natuurgebieden die door de VN-organisatie Unesco zijn erkend als een werelderfgoed.

Het Nederlands/Britse concern maakte dit gisteren bekend. Naar eigen zeggen is Shell het eerste energieconcern dat dit publiekelijk doet. De belofte werd door Unesco verwelkomd. In een toelichting wees een woordvoerder van het concern erop dat het puur gaat om activiteiten in de gebieden zelf. Shell sluit daarmee niet uit dat het er in voorkomende gevallen toe overgaat om "van buitenaf" onder de betreffende gebieden gas en olie te zoeken en te winnen.

Daarmee wordt door Shell ook de mogelijkheid opengelaten om gasvelden onder de Waddenzee te ontwikkelen, ook als dit natuurgebied door de Unesco zou worden erkend als werelderfgoed. De Unesco is de organisatie voor cultuur, onderwijs en wetenschap van de Verenigde Naties.

Twee jaar geleden besloten Nederland, Duitsland en Denemarken nog de Waddenzee voorlopig niet aan te melden bij de Unesco als werelderfgoed, omdat er sprake was van te veel weerstand bij de bevolking in Noord-Nederland en Denemarken. Onder de bevolking bestond de vrees dat de status van werelderfgoed de economische activiteiten beperkt. Steun van de bevolking is een vereiste van de Unesco om een aanmelding te honoreren.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), eigendom van Shell en Esso, wil nog altijd graag overgaan tot het winnen van gas uit de Waddenzee. "Onze eerste prioriteit is niet het boren naar nieuwe gasvelden, maar het winnen van gas uit al aangetoonde velden", zei een woordvoerder. Volgens de NAM kan dat van buitenaf, "vanachter de dijken."

Op de werelderfgoederenlijst van de Unesco staan momenteel 754 zogenoemde locaties, verspreid over de hele wereld. Het gaat hier om monumenten, gebouwencomplexen en natuurgebieden die wegens hun bijzondere waarde behouden moeten blijven voor de mensheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Shell respecteert werelderfgoederen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken