Bekijk het origineel

Ergste financiële crisis Wereldraad verleden tijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ergste financiële crisis Wereldraad verleden tijd

2 minuten leestijd

GENEVE - De Wereldraad van Kerken beziet de eigen financiële toekomst met gematigd optimisme. De inkomsten blijven weliswaar dalen, maar door ingrijpende kostenbesparingen is de ergste crisis voorbij.

Het algemeen bestuur van de Wereldraad vergadert dezer dagen in Genève. De oecumenische organisatie sloot het vorige jaar af met een tekort van 4,3 miljoen euro. In 2001 was dat nog 7,2 miljoen. De inkomsten blijven gestaag dalen. "Als we naar de inkomsten kijken, is er geen reden voor optimisme", zei de vice-voorzitter van de commissie voor financiën van het algemeen bestuur, Anders Gadegaard, gisteren.

De Wereldraad ontving 27,2 miljoen euro in 2002, tegen 29,3 miljoen in 2001. Vooral de bijdragen van kerkelijke hulporganisaties daalden. Die inkomstenbron zal de komende jaren blijven afnemen, verwacht Michiel Hardon, de Nederlandse financiële man bij de Wereldraad. Sommige organisaties berekenen verliezen op hun beleggingen door in hun bijdrage aan het oecumenische orgaan. De contributies van de 342 lidkerken vertoonden voor het eerst sinds jaren juist een lichte stijging, van 4,1 naar 4,2 miljoen euro.

Het Wereldraad-bestuur krijgt de komende dagen een voorstel voorgeschoteld om de gewenste 10 miljoen euro aan lidmaatschapsbijdragen via een verdeelsleutel over de lidkerken om te slaan. De verdeelsleutel is gebaseerd op het ledental van de desbetreffende kerk en het bruto nationaal product van het land van herkomst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Ergste financiële crisis Wereldraad verleden tijd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken