Bekijk het origineel

Laurus maakt winst van 7 miljoen euro

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Laurus maakt winst van 7 miljoen euro

Nieuwe kostenbesparingen blijven nodig

2 minuten leestijd

DEN BOSCH (ANP) - Laurus maakt na sombere jaren weer winst. Over de eerste zes maanden van dit jaar behaalde de supermarktketen een nettowinst van 7 miljoen euro. Een jaar eerder kwam in die periode nog 44 miljoen verlies in de boeken, zo maakte de Bossche onderneming vandaag bekend.

Laurus, bekend van de supermarktketens Edah, Konmar en Super De Boer, kende in het eerste halfjaar een netto-omzet van 2,2 miljard euro, bijna een kwart minder dan in dezelfde periode van 2002. Het bedrijfsresultaat bedroeg 19 miljoen euro, een forse verbetering ten opzichte van het negatieve resultaat van 29 miljoen euro een jaar eerder.

Het positieve resultaat is onder meer het gevolg van het afstoten van de onrendabele Belgische activiteiten en het herstelwerk dat Laurus is begonnen na het Konmar-debacle in 2001. Toen begon het concern een ambitieus ombouwprogramma om al zijn winkels in Konmar-supers te transformeren. Enkele maanden later bleken de kostbare plannen een mislukking.

Konmar, met een marktaandeel van 4,5 procent, bezorgt Laurus nog steeds hoofdbrekens. Van de Nederlandse Laurus-formules doen de 125 Konmar-winkels het duidelijk het slechtst. De omzet zakte 7,6 procent. Vooral de grotere Konmar-superstores lopen niet. De directie heeft inmiddels aanpassingen in de formule gedaan en zelfs Konmars ontmanteld. Nog bijna tachtig middelgrote Konmars worden de komende anderhalf jaar verbouwd tot een Super De Boer of een Edah.

Laatstgenoemde ketens draaien momenteel redelijk. De vergelijkbare omzet van Edah, met marktaandeel van 5,5 procent, steeg 3,2 procent. Bij Super De Boer, met een marktaandeel van 8,8 procent, bedroeg de stijging 2,5 procent.

Dat Laurus er nog niet helemaal bovenop is, blijkt uit nieuwe maatregelen die vandaag werden bekendgemaakt. Het concern treft daarvoor in de tweede helft van dit jaar een voorziening van 15 tot 20 miljoen euro. Het doel is kostenbesparingen in onder meer de logistiek te halen. Verder zullen medewerkers het concern moeten verlaten als gevolg van de ombouw van Konmar-winkels naar Super De Boer en Edah. Al met al rekent Laurus dit jaar op een bescheiden winst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Laurus maakt winst van 7 miljoen euro

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken