+ Meer informatie

Rolf Wakker door dijkdoorbraak van bed gelicht

2 minuten leestijd

WILNIS - Terwijl heel Nederland zuchtte onder de droogte, kwam dinsdag in alle vroegte een grote waterstroom Wilnis binnen, toen de dijk bij de Ringvaart het begaf. Inwoners van het dorp werden diep in de nacht van hun bed gelicht en geëvacueerd. Een van hen was de 16-jarige RD-bezorger Rolf Wakker, met zijn ouders en twee honden woonachtig in de wijk Veenzijde 1 op zo'n 200 meter van het gat in de dijk.

"Om een uur of drie 's nachts werd ik wakker. Ik hoorde gegil buiten en het geluid van wegscheurende auto's", vertelt Rolf. "Toen ik naar buiten keek, stond het water zo'n 30 centimeter hoog tot halverwege de oprijlaan. Pas drie kwartier later kwam de brandweer ons zeggen dat we het huis uit moesten. Ons werd verteld dat we naar de hoger gelegen hervormde kerk moesten lopen. We kregen verder geen enkele begeleiding. In een bijgebouwt je van de kerk werden we goed opgevangen door mensen van de EHBO."

Geluidswagens die inwoners opriepen hun huizen te verlaten heeft Rolf niet gehoord. "Die wagens zijn echt niet bij ons in de straat geweest. Ik heb ze later die nacht ook niet meer gehoord, toen ik bij het gat in de dijk ging kijken. Het stonk daar trouwens ontzettend naar gas, maar ik heb begrepen dat ze het gaslek snel hebben gerepareerd. Toen ik 's morgens opnieuw bij de dijk ging kijken, schoot door mee heen dat je altijd denkt dat zoiets alleen een ander overkomt. Maar het kwam nu letterlijk dicht bij huis."

Het water stond bij Rolf thuis gelukkig nog niet in huis, maar wel tot aan het randje van de voordeur. "Het was op het nippertje", vertelt Rolf. "Onze auto van een jaar oud is total loss. Verder hebben we in huis niet zo veel schade, afgezien van de parketvloer, die op sommige plaatsen loslaat door vocht van opkomend grondwater."

Rolf kon op de dag van de overstroming weinig doen. Naar school kon hij ni et en 58 abonnees van het Reformatorisch Dagblad wachtten 's avonds tevergeefs op hun krant. "Die hebben ze de volgende morgen gekregen. Ik had toen een pakket kranten over, omdat rayonhoofd Boot een extra pakket voor mij had besteld om er zeker van te zijn dat ik de kranten in handen zou krijgen. Kranten die ik over had, heb ik uitgedeeld onder gedupeerden die waren opgevangen in dorpshuis De Meijert in Mijdrecht. In no time was ik los. Veel mensen die geen abonnee zijn van het RD, vonden het blijkbaar toch leuk reportages te lezen over de overstroming in hun woonplaats."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.