Bekijk het origineel

Defensie blij met humanitaire acties

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Defensie blij met humanitaire acties

2 minuten leestijd

ASSEN (ANP) - Kolonel D. Swijgman, de commandant van de Nederlandse militairen in Irak, heeft zijn lof uitgesproken over het Drentse hulptransport dat de afgelopen dagen bij meerdere ziekenhuizen in de regio medische hulpgoederen heeft afgeleverd.

Het transport heeft Irak verlaten en is op weg naar Nederland. Dat zei woordvoerder J. Stalenburg van transportverzekeraar TVM zaterdag. Het bedrijf begeleidde de vrachtwagens de afgelopen weken.

De Nederlandse militairen staan bovendien open voor meer Nederlandse humanitaire hulptransporten. "Zij willen meer de nadruk leggen op humanitaire hulpverlening. Ze willen niet alleen bezetter zijn, maar ook een menselijk gezicht tonen. Dat is hard nodig. Het land ligt volledig in puin", aldus de woordvoerder.

Vooral veel kinderen liggen in ziekenhuizen te creperen, vertelt hij. "De babysterfte was al hoog door een tekort aan medicijnen vanwege de VN-boycot, maar ook raken zij steeds vaker nodeloos gewond." Een populair tijdverdrijf onder tieners is met oude restgranaten voetballen of die tegen muren gooien.

De stichting Drenthe voor Irak, die het Drentse hulptransport heeft geïnitieerd, zit de komende weken weer met het ministerie van Defensie om de tafel om vervolgprojecten van de grond te krijgen. Het ministerie staat open voor elk particuliere initiatief. Een woordvoerder: "We moeten er natuurlijk wel de mankracht voor vrij kunnen maken."

Het Drentse hulpkonvooi, dat bestond uit drie grote trucks met medische hulpgoederen en levensmiddelen, is zaterdag onder zware militaire escorte bij Abdaly-Safwan de grens tussen Irak en Koeweit overgetrokken. "We hebben de planning moeten aanscherpen omdat het in Zuid-Irak erg onrustig is sinds de bomaanslag in Najaf", zei de zegsman. "Bij de Nederlandse compound werd de hele avond geschoten."

Eerder moest al het lossen van de vrachtwagens bij een ziekenhuis in Ad-dywnia worden versneld omdat twee privé-milities elkaar in de buurt van het hospitaal te lijf gingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Defensie blij met humanitaire acties

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken