Bekijk het origineel

Lokale heffingen verschillen sterk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Lokale heffingen verschillen sterk

3 minuten leestijd

Discussies over belastingen en heffingen door de overheid zijn in Nederland een blijvend actueel onderwerp. Wie zich op dit punt enigermate verdiept heeft in de historie weet hoe gevoelig deze materie al ten tijde van de Spaanse overheersing lag. Alva heeft de waarbarstigheid ervan ervaren. Wat te denken van de Publicatie ten tijde van het Bataafsch Gemeenebest inzake "Het Regt van het Klein Zegel op eenige voorwerpen van Handel en Weelde", gearresteerd op 2 december 1805. In de tweede afdeling van dit stuk wordt de belasting op "ieder Mans-hoed", om het even van welke Stoffagie gefabrijceerd etc." keurig in tarieftabellen ingedeeld. Er moet dan ook een gezegeld biljet in de hoed worden geplakt ter controle. Deze belasting raakte voorts ook handschoenen, kousen, pantalons, broeken en vesten, zakhorloges, pendules etc. Tevens vielen reukwateren, pommades, vruchten- of brandewijn en confituren onder deze heffing. Speelkaarten, almanakken en nieuwspapieren vormden eveneens een geschikte inkomstenbron. Erg vindingrijk hoeft men als overheid hiervoor niet te zijn. Vrijwel alles is te belasten volgens schitterend ontworpen tabellen en regelingen!

De overheid heeft in ons moderne Nederland diverse nieuwe belastingen en heffingen geïntroduceerd of bestaande geactualiseerd op lokaal niveau. Het gaat toch wat sluipend. De vroegere personele belasting is opgewaardeerd en kreeg een veel duurder imago. We weten nu van zuiverings- en afvalstoffenheffingen, belasting op water, toeslagen op energie. Er is zo een woud aan belastingen ontstaan.

Het totaaloverzicht is grotendeels verloren gegaan. Wie kan mij nog vertellen wat echt de belastingdruk in Nederland is? Er zijn lokaal grote verschillen in de hoogte van de heffingen ontstaan. Mensen die zweren bij het nivellerend effect van belastingen en heffingen, zouden zich eens moeten bezinnen op de discriminatie die hierdoor is ontstaan. Hoe motiveert de overheid dat dezelfde dienst op de ene plaats veel duurder is dan op de andere? Deze bezinning is tot op heden een stiefkind. Wie meent dat het toch eigenlijk maar marginaal is, heeft zich nog nooit werkelijk in de problematiek verdiept.

Misschien heeft menig politicus ook niet echt de behoefte zich hierop te bezinnen. In onze gefragmentariseerde maatschappij raken we meer en meer het zicht op het geheel kwijt. Ondertussen dringt zich wel de ethische vraag op, of dit een zuivere manier van handelen is? Wie van de bestuurders heeft nog werkelijk inzicht in het totaal van de belastingen en heffingen, dat onze gezinnen en alleenstaanden wordt opgelegd? Allerlei bedrijven worden geconfronteerd met onderzoeken naar prijsafspraken, maar de lokale overheden hebben in vele van hun diensten en tarieven een monopoliepositie. Zou dat een verklaring vormen voor de jaarlijkse stijging die meestal de inflatie overtreft? Wie controleert hier wie? De tarieven van de bouwvergunning voor een dakkapel van circa 10.000 euro variëren van 398 euro in Zwijndrecht tot 79,50 euro in Amsterdam-Zeeburg. Leg dat nu eens uit aan de gemiddelde burger! Geef de keizer wat des keizers is, maar hoeveel is dat dan? Normen en waarden zoeken we toch niet alleen op straat, maar evenzeer in 's lands vergaderzalen en raadszalen. Mogelijk is de tijd aanstaande dat dames gecontroleerd worden op "een gezegeld biljet" in hun hoed. Niets is onmogelijk. Misschien wordt Amsterdam Zeeburg duurder dan Zwijndrecht.

Prof. dr. T. M. Hofman, hoogleraar Theologische Universiteit Apeldoorn

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Lokale heffingen verschillen sterk

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken