Bekijk het origineel

LPF laakt Fortuyn-rapport

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

LPF laakt Fortuyn-rapport

Fractie: Onderzoek is echt broddelwerk

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Broddelwerk, een regelrecht schandaal. De LPF-fractie in de Tweede Kamer heeft bij nader inzien geen goed woord over voor het rapport van de commissie-Van den Haak. De fortuynisten bepleiten een nieuw onderzoek naar de beveiliging van hun doodgeschoten leider.

Als de Tweede Kamer morgen niet besluit de onderste steen alsnog boven te halen, doet de LPF het zelf. Dat kondigde kamerlid Eerdmans gisteren aan bij de presentatie van een zwartboek over de beveiliging van Pim Fortuyn. De Kamer krijgt "een laatste kans", zei hij. Voor morgenmiddag staat er een debat met minister Donner van Justitie en minister Remkes van Binnenlandse Zaken op de agenda. Oud-rechter Van den Haak deed vorig jaar samen met een aantal experts onderzoek naar de vraag waarom Fortuyn niet beveiligd was. De uitkomst luidde dat dit vooral de AIVD (voorheen BVD geheten) viel aan te rekenen.

De LPF kon zich vinden in het onderzoeksrapport, maar komt daar nu na zorgvuldige bestudering op terug. Zo verwijt Eerdmans het de commissie-Van den Haak dat zij de verantwoordelijke bewindslieden zoals Kok en De Vries heeft ontzien. Ook toenmalige kopstukken als Melkert (PvdA), De Graaff (D66) en Rosenmöller (GL) worden niet aangesproken, hoewel ze volgens de LPF Fortuyn duidelijk probeerden te demoniseren.

Eerdmans laakt de constatering van de commissie dat VARA-directeur Marcel van Dam Fortuyn zou hebben "ontmaskerd." Woordgebruik dat er volgens de LPF'er op wijst hoe vooringenomen de commissie was.

Onbegrijpelijk vindt het kamerlid het dat de commissie drie sleutelfiguren van de BVD niet heeft gehoord. Ze hadden zich ziek gemeld. De LPF eist dat ze alsnog aan de tand worden gevoeld. "De commissie heeft straatjes schoongeveegd", fulmineerde fractievoorzitter Herben, die voor deze gelegenheid vervroegd van de Antillen was teruggekeerd.

Marten Fortuyn maakte tijdens de presentatie van het zwartboek bekend dat hij een schadeclaim wil indienen. De bedoeling is ex-bewindslieden zoals Kok en De Vries onder ede te horen. De broer van Pim Fortuyn zei niet uit te zijn op geld maar wil dat de politiek lering trekt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

LPF laakt Fortuyn-rapport

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken