Bekijk het origineel

Onvrede orthodoxen met Wereldraad blijft

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onvrede orthodoxen met Wereldraad blijft

2 minuten leestijd

GENEVE - De orthodoxe lidkerken volgen de nieuwe koers van de Wereldraad van Kerken met argusogen. De besluiten die het algemeen bestuur vorig jaar nam om hen tegemoet te komen, hebben hun argwaan nog niet weggenomen.

Dat bleek gisteren aan het einde van de achtdaagse vergadering van het algemeen bestuur in het hoofdkwartier van de Wereldraad in Genève. De orthodoxe metropoliet Chrysostomos vroeg zich hardop af of de documenten en besluiten de stem van de orthodoxen wel genoeg weerspiegelen. De Armeens-orthodoxe kerkleider Aram I, voorzitter van het bestuur, viel hem daarin bij.

Chrysostomos is medevoorzitter van de stuurgroep van een speciale commissie over de orthodoxe deelname aan de Wereldraad, waarvan het bestuur vorig jaar de aanbevelingen overnam. Die hielden in dat het oecumenische orgaan besluiten voortaan zo veel mogelijk bij consensus neemt, dat het strengere regels gaat hanteren voor de toelating van nieuwe lidkerken en dat het oecumenische vieringen tijdens Wereldraad-bijeenkomsten aan banden legt.

De orthodoxe kerken (de groep lidkerken met verreweg de meeste leden) dreigden in 1998 uit de Wereldraad te stappen. Ze ergerden zich aan de dominantie van de protestantse lidkerken in het oecumenische orgaan. Die zorgde er bijvoorbeeld ervoor dat controversiële kwesties zoals de positie van de vrouw en homoseksualiteit hoog op de agenda stonden.

Homoseksualiteit staat nog steeds op de agenda van de Wereldraad, zij het in het brede kader van seksualiteit. Het algemeen bestuur wijdt tijdens zijn volgende vergadering in 2005 mogelijk een plenaire bijeenkomst aan dit onderwerp.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Onvrede orthodoxen met Wereldraad blijft

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken