Bekijk het origineel

Einde komt in zicht voor cd en dvd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Einde komt in zicht voor cd en dvd

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Het einde van klassieke dragers van beeld en geluid komt snel in zicht. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Forrester Research voorziet voor cd's en dvd's hetzelfde lot als dat van de uit het zicht verdwenen langspeelplaat.

In het gisteren gepubliceerde rapport "Van cd's naar downloads" stelt Forrester dat de muziek- en de filmindustrie op het punt staan de drempel over te stappen naar een nieuw tijdperk in de verspreiding van hun producten.

Om piraterijpraktijken en het illegaal kopiëren van internet tegen te gaan, zullen zij in de nabije toekomst zelf de distributie via internet gaan verzorgen. Over vijf jaar moet eenderde van de muziekverkopen via downloads (bestanden van internet halen) verlopen. Forrester, waarvan het Europese hoofdkantoor in Amsterdam staat, verwacht dat internet ook voor de verkoop van beeldmateriaal een belangrijk kanaal zal worden.

Video op aanvraag via de kabel en andere distributiekanalen zullen volgens Forrester in 2005 goed zijn voor 15 procent van de omzet van verhuurde films. Onderzoeker Josh Bernoff stelt dat videotheken het slachtoffer zullen worden van deze ontwikkeling. "We zullen een massale verschuiving zien in de amusementssector. Diensten op aanvraag hebben de toekomst. Cd's, dvd's en andere vormen van fysieke dragers van beeld en geluid zullen overbodig worden."

De muziekindustrie zal opveren als gevolg van een combinatie van gewonnen rechtszaken tegen internetdiensten die het mogelijk maken (illegaal) muziek te kopiëren en de introductie van eigen diensten op dit gebied.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Einde komt in zicht voor cd en dvd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken