Bekijk het origineel

Lille opent eerste moslimschool

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Lille opent eerste moslimschool

2 minuten leestijd

LILLE (AP) - In Lille is gisteren de eerste schooldag begonnen voor een tiental jonge moslims die zich hebben ingeschreven op de eerste particuliere moslimschool voor middelbaar onderwijs in Frankrijk.

De vijf meisjes en vijf jongens krijgen les in dezelfde vakken als iedere andere middelbare scholier in Frankrijk, maar daarnaast volgen ze onderwijs in islamitische cultuur en het Arabisch. Bovenal zullen de leerlingen in staat worden gesteld zichzelf te zijn, zo benadrukken de docenten. Meisjes zullen de hoofddoek kunnen dragen die zij op andere scholen vaak af (moeten) doen.

De hoofddoek als religieus symbool is al zeker vijftien jaar een onderwerp van hevige discussie in de republiek. Premier Jean-Pierre Raffarin waarschuwde dit voorjaar dat "indien noodzakelijk" een wet wordt aangenomen om nogmaals de seculiere status van Frankrijk, vastgelegd in de zwaarbevochten wet op de scheiding van kerk en staat uit 1905, te bevestigen.

Het aantal inschrijvingen aan het Lycée Averroès is gering, maar de schoolleiding gelooft in haar gidsfunctie en zegt erop te vertrouwen dat het aantal leerlingen binnen enkele jaren fors zal toenemen. Frankrijk heeft honderden particuliere rooms-katholieke scholen, maar de eerste particuliere moslimschool werd pas enkele jaren geleden geopend in Aubervilliers, bij Parijs. In dat geval ging het om een school voor voortgezet lager onderwijs.

De lessen worden gegeven op de derde verdieping van de Al-Imane-moskee, waar drie klaslokalen en een laboratoriumruimte zijn ingericht.

De moskee is het eigendom van de Islamitische Liga voor de Noordelijke Regio, een lid van de Unie van Islamitische Organisaties in Frankrijk (UOIF). Frankrijk heeft de grootste moslimgemeenschap in West-Europa, die wordt geschat op 5 miljoen. De islam is na het rooms-katholicisme de tweede religie van het land.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Lille opent eerste moslimschool

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken