Bekijk het origineel

Abbas zet conflict met Arafat op scherp

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Abbas zet conflict met Arafat op scherp

2 minuten leestijd

JERUZALEM - De Palestijnse premier Mahmoud Abbas wil dat het parlement vandaag een vertrouwensstemming houdt over zijn premierschap. Dat maakte het kabinet van Abbas gisteren bekend. Parlementsvoorzitter Ahmed Qureia wil daar echter niet van weten. Een vertrouwensstemming zou de verhoudingen op scherp zetten in de machtsstrijd met Yasser Arafat.

Vandaag houdt Abbas een toespraak over zijn eerste honderd dagen als premier. De twee belangrijkste doelen wist hij niet te bereiken: de radicale Palestijnse bewegingen ervan overtuigen dat ze moeten stoppen met aanslagen op Israëlische doelwitten en het verbeteren van de levensstandaard van de Palestijnen aan de hand van de routekaart voor vrede. De populariteit van Abbas onder de Palestijnse bevolking neemt af. De kans dat hij een vertrouwensstemming zou verliezen is reëel.

Aanvankelijk liet Abbas de beslissing over aan de parlementsleden. Omdat bemiddelaars er niet in zijn geslaagd het conflict met Arafat over het bestuur van de veiligheidstroepen op te lossen, eiste Abbas dat de vertrouwensstemming er komt. Dat kan alleen als een meerderheid van de 83 parlementsleden erom vraagt. Die kans is klein. Als Abbas de stemming wint, versterkt hij zijn positie ten opzichte van Arafat. Verlies betekent automatisch aftreden.

Veel parlementsleden zijn ondanks hun kritiek op Abbas niet van plan hem de laan uit te sturen. Ze willen dat hij en Arafat hun ruzie bijleggen. "Als hij nu een vertrouwensstemming vraagt, betekent dat dat hij het parlement wil gebruiken bij de huidige crisis tussen hem en voorzitter Arafat, en dat is voor ons onaanvaardbaar", aldus parlementslid Kadoura Fares.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Abbas zet conflict met Arafat op scherp

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken