Bekijk het origineel

Verlies kernactiviteit NS verdrievoudigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verlies kernactiviteit NS verdrievoudigd

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen hebben het eerste halfjaar van 2003 een verlies van 20 miljoen euro geleden op hun kernactiviteit, het reizigersvervoer. Dit is een verdrievoudiging ten opzichte van de 7 miljoen euro verlies van de eerste zes maanden vorig jaar.

Het resultaat van het hele concern steeg daarentegen met 20 miljoen euro naar 47 miljoen. Dat heeft de NS gisteren bekendgemaakt.

De winststijging is vooral het gevolg van een buitengewone bate van 25 miljoen euro. De vervoerder had dit bedrag gereserveerd voor de verkoop van bouwdochter Strukton, maar die ging niet door. Bovendien is de NS scherper op de kosten gaan letten en voert het bedrijf een reorganisatie door. Hiervoor is een voorziening van 25 miljoen euro getroffen.

De NS vervoerde het eerste halfjaar minder reizigers. De vervoerder wijt dit aan de economische teruggang. Toch stegen de opbrengsten uit het reizigersvervoer met 19 miljoen naar 843 miljoen euro. Dit kan geheel op het conto van het binnenlands vervoer worden geschreven, doordat de tarieven begin dit jaar zijn verhoogd.

Het internationale verkeer bleef ver achter bij vorig jaar. De opbrengsten daalden 19 procent naar 63 miljoen euro. Dit is terug te voeren op het afstoten van de verliesgevende Alpenexpres en de autoslaaptreinen.

De kosten bij het reizigersvervoer stegen met 32 miljoen euro tot 863 miljoen euro. De NS kampt met hogere salariskosten doordat het bedrijf veel nieuwe conducteurs, machinisten en monteurs heeft aangenomen. Verder is de belasting over het gebruik van het spoor, de infraheffing, 14 miljoen euro gestegen.

De stationstak van de Nederlandse Spoorwegen draaide aanzienlijk beter dan het reizigersvervoer. Het resultaat kwam uit op 232 miljoen euro, een toename van 5 miljoen euro. De NS verdiende vooral meer geld met de horeca-activiteiten. De opbrengsten uit de verhuur van gebouwen waren vrijwel onveranderd. Bij Strukton steeg het bedrijfsresultaat van 4 miljoen euro naar 5 miljoen euro.

De eerste zes maanden van dit jaar reed 83,4 procent van de treinen op tijd. Het eerste halfjaar van 2002 was dit nog 82,5 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Verlies kernactiviteit NS verdrievoudigd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken