Bekijk het origineel

Fusie in Wageningen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Fusie in Wageningen

3 minuten leestijd

Hogeschool Larenstein in Velp en Deventer en het Van Hall Instituut in Leeuwarden, die op 1 januari dit jaar fuseerden, treden per 1 januari 2004 toe tot Wageningen Universiteit & Researchcentrum (Wageningen UR). De hogescholen gaan de zesde kenniseenheid van Wageningen UR vormen en behouden een grote mate van autonomie. Ze blijven zich ook presenteren onder hun huidige naam. De universiteit ziet haar studentenaantal hiermee in één klap verdubbelen. Wageningen UR heeft nu 4050 studenten, Larenstein 2334 en het Van Hall Instituut 1850. De fusie dient om het onderwijsaanbod aantrekkelijker te maken. Binnen twee jaar moeten de doorstroommogelijkheden van hbo-studenten naar masteropleidingen van de Wageningse universiteit verbeteren. Momenteel trekt de universiteit jaarlijks ruim vijftig doorstromers van de beide hogescholen. Van hen haalt ongeveer 60 procent daadwerkelijk een mastertitel. Dat percentage moet omhoog, vindt de universiteit, en ook het aantal doorstromers moet stijgen. De vestiging van Larenstein in Deventer verhuist in 2006 naar Wageningen.

Buitenlandse studenten

Het aantal buitenlandse studenten in Nederland steeg in de periode 2000-2002 met ongeveer 18 procent tot 29.500. De toename doet zich vooral voor in het hbo en komt met name voor rekening van Duitsland, Spanje, België en China. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs (Nuffic). De opleidingen in het hoger onderwijs hebben de werving van buitenlandse studenten de afgelopen jaren geïntensiveerd. Dit wordt gestimuleerd door de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken. De werving concentreert zich op China, Taiwan en Indonesië. De uitwisseling is niet helemaal in evenwicht: er gaan minder Nederlandse studenten naar het buitenland dan dat er buitenlanders hier komen. De registratie van de buitenlandervaringen moet volgens Nuffic verbeterd worden. Voor Nederlandse studenten is Groot-Brittannië de populairste bestemming, gevolgd door Spanje en Frankrijk.

PUK positief over gedwongen fusie

De Potchefstroomse Universiteit vir Christelike Hoër Onderwys (PUK) is positief gestemd over de door de Zuid-Afrikaanse regering afgedwongen fusie met de zwarte, niet-christelijke University of North-West. Het PUK-bestuur meent dat het eigen karakter van PUK tijdens de onderhandelingen voldoende overeind gebleven is. Vanaf 1 januari 2004 is er één universiteit, met campussen in Potchefstroom, Vaaldriehoek, Mafikeng en Mankwe. Potchefstroom wordt de hoofdvestiging. De naam wordt voorlopig Noordwes Universiteit. De bestaande afkortingen, zoals "PUK" en "Vaalpukke", blijven echter in gebruik. De universiteit heeft geen christelijke grondslag, maar PUK-docenten mogen hun ideeën blijven uitdragen en de dagopening handhaven. Afrikaans blijft in Potchefstroom de eerste taal, maar de toegankelijkheid voor niet-Afrikaanssprekenden zal worden bevorderd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Fusie in Wageningen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken