Bekijk het origineel

Grote woede over ontkoppelingsplan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Grote woede over ontkoppelingsplan

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister De Geus van Sociale Zaken is gisteren opnieuw hard in botsing gekomen met de linkse oppositie en de vakbonden. De CDA-bewindsman werkt aan een omstreden voorstel om de koppeling van de uitkeringen aan de lonen gemakkelijker los te kunnen laten. Hem wordt woordbreuk verweten.

Minister Zalm van Financiën kondigde het plan tijdens de behandeling van de voorjaarsnota in mei al aan, en kreeg toen meteen een fors deel van de Tweede Kamer over zich heen. Maar het is het kabinet ernst, zo heeftminister De Geus gisteren ineen gesprek met vertegenwoordigers van de vakbeweging laten weten.

De Wet koppeling met afwijkingsmogelijkheden (WKA) regelt dat de uitkeringen jaarlijks evenveel stijgen als de arbeidslonen. In de twintig jaar oude memorie van toelichting bij die wet staat dat daarvan pas mag worden afgeweken als er op iedere honderd werkenden (actieven) meer dan 82,6 uitkeringsgerechtigden (inactieven) zijn. Die norm is lang geëerbiedigd, hoewel er in de jaren tachtig ook herhaaldelijk onder fel protest van afgeweken is.

In een interview met deze krant liet minister Zalm enkele weken geleden weten dat hij de wetsgeschiedenis van de WKA erop heeft nagelezen en concludeerde dat nieuwe kabinetten gerechtigd zijn zelf nieuwe voorwaarden vast te stellen. Dat is precies waaraan zijn collega De Geus nu werkt. Hij wil de zogeheten i/a-ratio (inactieven/actieven) omlaag te brengen van 82,6 op de 100 naar 70 op de 100, zodat het kabinet sneller tot ontkoppeling kan overgaan.

Op dit moment zijn er in Nederland 69,5 inactieven of uitkeringsgerechtigden op iedere 100 werknemers. Het plan van De Geus leidt dus niet direct tot ontkoppeling. Voor volgend jaar verwacht het CPB echter een i/a-ratio van 72,5 op de 100. In dat geval wordt er wel ontkoppeld, wat onder de huidige bepalingen nog uitgesloten zou zijn.

De verlaging van de i/a-ratio komt boven op de maatregel uit het regeerakkoord dat de uitkeringen alleen nog maar gekoppeld zullen zijn aan de lonen in de collectieve sector en niet aan die in de marktsector, ervan uitgaande dat de laatste sneller zouden stijgen. Dit alleen al wordt door critici beschouwd als een vorm van ontkoppeling.

De linkse oppositie en de vakbonden vinden het optreden van De Geus ronduit schandalig. Zij herinneren de bewindsman aan de belofte die hij deed bij zijn toetreden tot dit kabinet, namelijk dat hij niet zou meewerken aan ontkoppeling. "Dat maak ik niet mee", zei de CDA'er destijds.

GroenLinks heeft het helemaal gehad met deze minister en vindt dat hij zijn geloofwaardigheid alleen nog kan herstellen door af te treden. SP-leider Marijnissen zal dinsdag in de Tweede Kamer een spoeddebat aanvragen. Hij wil weten hoe dergelijk beleid zich verhoudt tot "het sociale gezicht dat bij het CDA wordt gepredikt."

RMU-directeur Schalk noemt het "behoorlijk opportunistisch" van het kabinet om "de spelregels te wijzigen op het moment dat het slecht gaat." SGP-kamerlid Van der Vlies sluit niet uit dat ontkoppeling volgend jaar nodig kan zijn, maar wil dan wel eerst goede argumenten horen. "Die koppeling is wel een solidariteitsnorm", stelt hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Grote woede over ontkoppelingsplan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken