Bekijk het origineel

Prijzenslag in Nederlandse reisbranche

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Prijzenslag in Nederlandse reisbranche

Verre bestemmingen goedkoper

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - De Nederlandse reisbranche is verwikkeld in een heftige prijzenoorlog.

Reisorganisaties zijn gedwongen de prijzen voor exotische oorden fors te verlagen, doordat de twee grootste in Nederland, Thomas Cook en TUI, en luchtvaartmaatschappij Air Holland samen goedkope verre vakanties aanbieden.

Hotelplan verdient nauwelijks meer op boekingen naar de Dominicaanse Republiek, Mexico en Sri Lanka. Het bedrijf geeft kortingen van 75 tot 100 euro op reizen naar deze landen. Ook OAD Reizen biedt dergelijke kortingen en boekt daardoor nagenoeg geen winst op de reizen naar exotische bestemmingen.

Hotelplan en OAD Reizen werken samen met luchtvaartmaatschappij Martinair. Deze onderneming sluit zelfs niet uit in de toekomst met verlies naar verre bestemmingen te vliegen. "Wij zullen onze markt nooit opgeven", zei een woordvoerder gisteren.

TUI, bekend van onder meer Holland International en Arke Reizen, en haar grootste concurrent Thomas Cook (Neckermann en Vrij Uit) kopen ongeveer 120.000 stoelen naar tien verre bestemmingen in bij Air Holland. Door de inkoopcombinatie kunnen ze hun reizen goedkoper aanbieden zonder dat ze minder verdienen.

"De samenwerking tussen TUI en Thomas Cook heeft zeer schadelijke gevolgen voor de reisbranche", aldus W. de Wolf, directeur van Hotelplan. Volgens hem zijn de prijzen van deze reisorganisaties "niet reƫel" in de huidige markt en hollen ze de branche uit. "Door de economische tegenwind komen er geen nieuwe passagiers bij. Het is een kwestie van klanten bij elkaar wegpikken."

OAD-directeur G. Boven is het met De Wolf eens. "TUI en Thomas Cook wekken nu de verkeerde indruk dat consumenten goedkoop op vakantie kunnen naar verre landen. Maar op de langere termijn zijn deze lage prijzen niet vol te houden."

Hotelplan biedt nu met Martinair meer goedkope stoelen aan dan TUI en Thomas Cook, stelt De Wolf. Hoewel de reisorganisatie daar nauwelijks aan verdient, weigert de directeur verre vakanties met verlies te verkopen. Hetzelfde geldt voor OAD Reizen. De Wolf: "We moeten maar zien wie de langste adem heeft. Wij zullen ons met hand en tand verzetten tegen TUI en Thomas Cook."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Prijzenslag in Nederlandse reisbranche

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken