Bekijk het origineel

Score gaskeuring Eindhoven: 0 uit 5

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Score gaskeuring Eindhoven: 0 uit 5

2 minuten leestijd

Voor de gemeente Eindhoven duurt de discussie rond de controle van gasleidingen veel te lang. Samen met de Nutsbedrijven Regio Eindhoven (NRE) is de gemeente een proefproject gestart. Deskundigen van de NRE controleren woningen op veiligheid van gas-, water- en elektriciteitsvoorziening. Goedgekeurde woningen ontvangen een APK-keurmerk, vergelijkbaar met de periodieke keuring in de autobranche.

Volgens R. W. Welschen, tot vorige week burgemeester van Eindhoven, kost de discussie te veel tijd nu alle partijen in de loopgraven blijven zitten. "Het ministerie van VROM zegt dat de wettelijke controle bij de VNG ligt, de VNG zegt dat ze de kennis niet heeft om de controle uit te voeren en de installateurs kunnen het wel, maar zien het niet als hun taak."

De reden om de proef te starten ontstond anderhalf jaar geleden. "Een installateur kwam bij mij om zijn zorg uit te spreken over de kwaliteit van de installaties. We hebben toen besloten om tijdens inspecties uitgebreider te controleren. De uitkomsten waren dusdanig dat we vorige maand hebben besloten een APK-keuring in te voeren. Met dit project willen we kijken wat de risico's zijn in woningen, wat de controles kosten en welke mogelijkheden er zijn om een systeem in Nederland door te voeren."

De eerste resultaten zijn bedroevend. De vijf gecontroleerde woningen zijn alle afgekeurd. De redenen liepen uiteen van een lekkende gasleiding tot een verwarmingsinstallatie met lekkage van koolmonoxide.

Woordvoerder N. Remkes van de NRE haast zich te melden dat deze groep woningen geen representatieve steekproef vormt. "Het zijn allemaal woningen van voor 1950: een studentenwoning en vier woningen in particulier bezit. Deze maand gaan we verder met de controles. In december hopen we een volledig beeld te hebben."

De animo voor de vrijwillige keuring is groot. Eindhovenaren beantwoorden massaal de brief die door de gemeente en de NRE is verstuurd. De gemeente en het energiebedrijf betalen samen een deel van de kosten. Het andere deel is voor de burger. "We zijn in overleg met verzekeringsmaatschappijen over de vraag of er kortingen mogelijk zijn voor huishoudens met een keurmerk. De rest van de kosten vertaalt zich uiteindelijk in een hoger tarief voor de bewoners."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Score gaskeuring Eindhoven: 0 uit 5

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken