Bekijk het origineel

Geen Poolse kandidaat voor opvolging Robertson

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen Poolse kandidaat voor opvolging Robertson

2 minuten leestijd

RIVA DEL GARDA (ANP) - De Poolse president Kwasniewski is geen kandidaat om de Brit Robertson op te volgen als secretaris-generaal van de NAVO. Ook heeft de Poolse regering vooralsnog geen plannen om een andere kandidaat aan te melden. Dat zei zaterdag de woordvoerder van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De naam van Kwasniewski deed al de ronde sinds Robertson eerder dit jaar zijn vertrek per januari 2004 aankondigde. Ook Haagse bronnen, die stelselmatig ontkenden dat minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken kandidaat-opvolger van Robertson is, lieten de naam van Kwasniewski vallen. Hoewel Polen zich binnen de NAVO momenteel weliswaar zeer loyaal opstelt ten opzichte van Washington, zou Kwasniewski als oud-communist echter niet acceptabel zijn voor de Verenigde Staten.

De Hoop Scheffer wilde vrijdag en zaterdag, tijdens een informele bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, niet ingaan op de discussie over de NAVO-functie. Ook hebben zijn collega-ministers hem er naar eigen zeggen niet op aangesproken.

De woordvoerder van De Hoop Scheffer herhaalde dat de minister geen kandidaat voor de NAVO-baan is. Naar verluidt zou Frankrijk geen problemen hebben met De Hoop Scheffer, omdat hij het Frans goed beheerst.

Volgens de Poolse woordvoerder valt wel op korte termijn een besluit te verwachten over de opvolging van Robertson. "Wij houden er rekening mee dat deze maand nog bekend zal zijn wie de nieuwe secretaris-generaal is." De zegsman wilde niet ingaan op "mediaspeculaties" over De Hoop Scheffer.

Vooralsnog heeft alleen de Canadese minister van Financiƫn, Manley, zich kandidaat gesteld. Doorgaans gaat de functie van secretaris-generaal echter naar een Europeaan. Bovendien heeft Manley als minister van Financiƫn ook niet de juiste achtergrond.

Secretaris-generaal van de NAVO Lord George Robertson zou vandaag in het kader van zijn afscheid een bezoek brengen aan Den Haag. Hij zou spreken met premier Balkenende en de ministers De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken en Kamp van Defensie. Ook werd hij ontvangen door koningin Beatrix. Robertson legt eind dit jaar zijn functie neer.

Over de opvolging van Robertson wordt waarschijnlijk volgende maand gesproken tijdens de vergadering van NAVO-ministers van Defensie in Colorado Springs in de Verenigde Staten. Volgens onbevestigde berichten is De Hoop Scheffer in de race voor het leiderschap van de alliantie. Het kabinet ontkent echter dat hij kandidaat is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Geen Poolse kandidaat voor opvolging Robertson

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken