Bekijk het origineel

NASA wil in maart weer shuttle lanceren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

NASA wil in maart weer shuttle lanceren

2 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) - De Amerikaanse ruimtevaartdienst NASA hoopt in maart opnieuw een spaceshuttle de ruimte in te kunnen sturen. Het is dan een jaar en een maand geleden dat het ruimteveer Columbia bij terugkeer in de dampkring verongelukte.

NASA maakte vandaag een rapport openbaar waarin gedetailleerd beschreven staat welke stappen de dienst al heeft genomen en nog zal nemen voor de eerstvolgende shuttlevlucht. Het persbureau Associated Press kreeg het rapport gisteren al in handen. NASA gaat onder meer de communicatie binnen de organisatie verbeteren en werknemers aanmoedigen een afwijkende mening te uiten. Onderzoek naar het verongelukken van de Columbia wees uit dat het daaraan schortte.

Verder worden de ruimteveren versterkt om de kans op beschadiging bij de lancering te verkleinen en uitgerust met camera's aan de buitenzijde om een beter beeld te krijgen van eventuele schade aan het ruimtevaartuig.

De Columbia verongelukte als gevolg van een incident bij de lancering. Toen sloeg een losgeslagen stuk isolatieschuim een gat in hittepanelen op de linkervleugel. Bij terugkeer in de dampkring drongen hete gassen door het gat naar binnen, wat het ruimteveer en zijn zeven bemanningsleden noodlottig werd.

Een onderzoekscommissie concludeerde vorige maand dat de bedrijfscultuur bij NASA eveneens aan het ongeluk debet was. Stemmen van mensen die zeiden dat er bij de lancering schade zou kunnen zijn aangericht, werden weggehoond en de astronauten kregen niet de opdracht om onderzoek te doen naar eventuele schade aan de linkervleugel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

NASA wil in maart weer shuttle lanceren

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken