Bekijk het origineel

EU: Hamas is terroristische organisatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

EU: Hamas is terroristische organisatie

2 minuten leestijd

RIVA DEL GARDA (AP) - De Europese Unie gaat de extremistische Palestijnse beweging Hamas in haar geheel tot terroristische organisatie uitroepen.

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU zaterdag besloten in Italië. Tot nu toe beschouwde de EU alleen de gewapende tak van de groep, Hamas Izzedine al-Qassamin, als een terroristische organisatie.

Directe aanleiding tot het besluit van de ministers vormt een door Hamas gepleegde zelfmoordaanslag op 19 augustus op een bus in Jeruzalem, die aan twintig mensen het leven kostte. De aanslag leidde tot wraakacties van Israël en vormde de opmaat tot de beëindiging van het bestand dat Hamas en een andere extremistische Palestijnse groep, de Islamitische Jihad, eind juni hadden afgekondigd.

Het besluit van de EU-ministers, dat in de komende weken geformaliseerd zal worden, betekent mogelijk dat de tegoeden van alle onderdelen van Hamas, waaronder ook liefdadigheidsinstellingen en welzijnsorganisaties, in de EU worden bevroren. Hierover moet echter nog worden gepraat, omdat Frankrijk bedenkingen heeft tegen een dergelijke maatregel. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin zei dat individuele EU-landen zelf moeten beslissen over een eventuele bevriezing van de tegoeden van Hamas.

De EU-ministers reageerden teleurgesteld op het aftreden van de Palestijnse premier Mahmoud Abbas, zaterdag, als gevolg van een machtsstrijd met de Palestijnse leider Yasser Arafat. Javier Solana, coördinator van het buitenland- en veiligheidsbeleid van de EU, is momenteel in het Midden-Oosten voor gesprekken met de Palestijnen en met Israël.

Israël schendt de mensenrechten van de Palestijnen met zijn militaire controleposten, uitgaansverboden en omheining van grote delen van de Westelijke Jordaanoever. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International stelt dat in een vandaag gepubliceerd rapport over de beperkingen die het Israëlische leger de Palestijnse bevolking oplegt.

Amnesty vindt onder meer dat Israël moet stoppen met de bouw van een 600 kilometer lang hekwerk langs de Westelijke Jordaanoever. Tienduizenden Palestijnen ondervinden dagelijks hinder van de afrastering, gevormd door hekken, muren, prikkeldraad en loopgraven. Israël schendt de mensenrechten van de Palestijnen omdat het de Palestijnen de toegang ontzegt tot voedsel, water, gezondheidszorg, onderwijs en werk, stelt de organisatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

EU: Hamas is terroristische organisatie

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken