Bekijk het origineel

Bondgenoten reageren behoedzaam op Bush

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bondgenoten reageren behoedzaam op Bush

Londen stuurt 1200 man extra naar Irak

2 minuten leestijd

LONDEN - De bondgenoten van de Verenigde Staten hebben behoedzaam gereageerd op een oproep van president Bush om geld en manschappen ter beschikking te stellen voor Irak.

Groot-Brittannië kondigde gisteren aan 1200 man versterkingen naar Irak te sturen, maar het ministerie van Defensie had vorige week al aangekondigd dat de Britse troepenmacht waarschijnlijk zou worden versterkt en bracht de aankondiging niet in verband met de redevoering die Bush zondag voor de televisie hield. Met de uitbreiding komt het totale aantal Britse militairen in Irak op 11.600. Het afgelopen weekeinde versterkten al 120 man de Britse legermacht, die in het zuiden van het land is gelegerd.

Australië, dat met 2000 man aan de oorlog heeft deelgenomen, had al eerder gezegd geen troepen voor vredestaken te zullen sturen. Duitsland liet weten verschillende mogelijkheden te overwegen, waaronder een voorstel van bondskanselier Gerhard Schröder om Iraakse politieagenten en militairen op te leiden in Duitsland. Het sturen van troepen blijft Duitsland uitsluiten.

Frankrijk liet bij monde van premier Raffarin weten dat de VN "nieuwe wegen" moeten vinden om de soevereiniteit van Irak te herstellen.

De Japanse premier Junichiro Koizumi, die druk is met de campagne voor zijn herverkiezing als leider van de regeringspartij, heeft nog niet gereageerd. Een van zijn woordvoerders sprak begrip uit voor Bush' oproep aan Japan en Europa om financieel bij te springen in Irak, maar weidde niet verder uit.

India, op wiens bijdrage aan een troepenmacht in Irak de VS hopen, herhaalde het sturen van troepen pas in overweging te zullen nemen als de Veiligheidsraad daar het groene licht voor geeft. De premier van Nieuw-Zeeland, Helen Clark, nam eenzelfde standpunt in. In het Midden-Oosten is er kritiek op de pogingen van Bush meer landen bij Irak te betrekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bondgenoten reageren behoedzaam op Bush

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken