Bekijk het origineel

Smartengeld kinderen nazi-slachtoffers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Smartengeld kinderen nazi-slachtoffers

1 minuut leestijd

PARIJS (RTR) - Frankrijk gaat duizenden mensen een schadevergoeding toekennen die in de Tweede Wereldoorlog een ouder hebben verloren.

Het gaat om ongeveer 8000 mensen. Dat heeft het bureau voor oorlogsveteranen van het ministerie van Defensie gisteren meegedeeld.

De 8000 mensen krijgen elk 27.000 euro uitbetaald. Dat bedrag is in 2000 al toegekend aan kinderen van slachtoffers van de Jodenvervolging.

De maatregel is nu uitgebreid met nabestaanden van mensen die bijvoorbeeld bij Duitse vergeldingsacties om het leven zijn gekomen. Volgens directeur Pierre Mayaudon van het oorlogsveteranenbureau is dat niet meer dan rechtvaardig.

Frankrijk kampt nog steeds met het verleden. In de Tweede Wereldoorlog was het grootste deel van het land door de Duitsers bezet. Het zuiden was aanvankelijk in handen van de in naam onafhankelijke regering onder leiding van de oude maarschalk Pétain, die in Vichy was gevestigd en met de nazi's samenwerkte. Na de landing van de geallieerden in Noord-Afrika in november 1942 breidden de Duitsers hun bezetting over het gehele land uit. Sinds president Chirac in 1995 erkende dat de Fransen medeschuldig zijn aan de deportatie van Joden naar de vernietigingskampen van de nazi's, zijn er allerlei compensatieregelingen in het leven geroepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Smartengeld kinderen nazi-slachtoffers

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken