Bekijk het origineel

Annan wil

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Annan wil "radicale hervorming" van VN

1 minuut leestijd

NEW YORK - VN-secretaris-generaal Kofi Annan streeft naar "radicale hervormingen" voor de Verenigde Naties. Hij zegt dit in een rapport dat later deze maand wordt voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie.

"Ik heb het gevoel dat de VN en haar instituten niet meer werken zoals dat moet", aldus Annan gisteren tijdens een persconferentie in New York waarop hij zijn hervormingsplannen toelichtte. Hij benadrukte dat de kwestie Irak ernstige meningsverschillen heeft blootgelegd over de rol en de betekenis van de VN in de internationale gemeenschap. De VS besloten eerder dit jaar Irak binnen te vallen zonder goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad.

"Het is van groot belang dat de internationale gemeenschap de meningsverschillen van de afgelopen periode afsluit; er is eenstemmigheid nodig voor een gemeenschappelijke veiligheidsagenda", aldus Annan. In het rapport noemt hij de samenstelling van de Veiligheidsraad "achterhaald."

Er wordt binnen de VN overigens al tien jaar gepraat over hervorming van de Veiligheidsraad. Landen als Duitsland, India en Japan zouden daarin opgenomen moeten worden en volgens sommigen zou men het vetorecht moeten afschaffen.

Kofi Annan heeft de huidige vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China), die ieder vetorecht bezitten, overigens uitgenodigd voor overleg in Genève over de nieuwe VN-resolutie over Irak. Volgens het Amerikaanse voorstel, dat vorige week werd ingediend, moet de troepenmacht in Irak onder auspiciën geplaatst worden van de VN.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Annan wil

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken