Bekijk het origineel

SGP en CU Leerdam tegen cremeren resten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

SGP en CU Leerdam tegen cremeren resten

College wil begraafplaats opschonen

2 minuten leestijd

LEERDAM - De fracties van de ChristenUnie en de SGP in de Leerdamse raad maken bezwaar tegen het voorstel van het college om de niet verteerde resten van dode lichamen op de plaatselijke begraafplaatsen te cremeren.

SGP-fractievoorzitter A. Keppel roept de plaatselijke kerken per brief op zich tegen dit collegevoorstel te verzetten. De overige partijen respecteren de visie van de kleine christelijke partijen, maar hebben geen moeite met de plannen van B en W.

De begraafplaatsen in Leerdam kampen met een hoge grondwaterstand. Daardoor is een aantal begraven lijken niet voldoende verteerd. Met name de situatie op de gemeentelijke begraafplaats aan de Tiendweg voldoet daardoor waarschijnlijk niet aan de wettelijke eisen.

Volgens het onderzoeksbureau dat door de gemeente is ingehuurd, is als gevolg van de natte ondergrond en het gebruik van lijkhoezen "adipocirevorming" opgetreden. Dit houdt in dat er het zogenaamde lijkenvet is ontstaan, waardoor de vertering ook na herbegraving niet meer op gang komt. Dit zou in 10 procent van de gevallen aan de orde zijn.

De plaatselijke politiek staat nu voor de keuze wat er met deze stoffelijke overschotten moet gebeuren. Het college stelt de commissie algemeen bestuurlijke zaken voor om bij ruiming te kiezen voor crematie van de lijken. Wanneer nabestaanden daar moeite mee hebben, kunnen zij tegen betaling van de meerkosten de stoffelijke overschotten laten herbegraven.

De ChristenUnie verzet zich fel tegen het voorstel. "Het komt erop neer dat er alsnog crematie plaatsvindt. Daar is door de overledene noch door de nabestaande voor gekozen. Wij blijven pleiten voor herbegraven", aldus fractieleidster A. Groenenberg, die voorstelt de begraafplaatsen uit te breiden. "Deze oplossing maakt ruiming overbodig. Principieel geven we daar de voorkeur aan. Een graf moet je gewoon met rust laten."

Ook voor SGP-voorman A. Keppel is de kwestie "een zeer aangelegen punt. Als SGP zijn we er ook op tegen dat het herbegraven extra kosten met zich meebrengt. Je laat de inwoners toch niet opdraaien voor fouten van de gemeente."

In de brief die hij heeft gestuurd aan de plaatselijke kerken roept hij hen op om tijdens de commissievergadering in te spreken. In de gemeenteraadsvergadering van 2 oktober valt het definitieve besluit over dit onderwerp.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

SGP en CU Leerdam tegen cremeren resten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken