Bekijk het origineel

Nieuwe getuige nodig in AEL-zaak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwe getuige nodig in AEL-zaak

Leden verdacht van geweld en afpersing

3 minuten leestijd

ALMELO - Twee leden van de Arabisch-Europese Liga (AEL) moeten op 3 oktober opnieuw voor de rechter komen. Zij worden verdacht van geweld, afpersing en heling. De rechtbank in Almelo besloot gisteren een computerdeskundige als nieuwe getuige te horen.

De verdachten zijn de broers Tarik en Nabil M. Tarik (20) verblijft sinds vier maanden in voorarrest in het huis van bewaring in Zutphen. Nabil werd in mei opgepakt. Hij zat korte tijd vast, maar werd vrijgelaten. Beiden behoren tot de AEL, een fundamentalistische moslimgroep. Nabil zit in het bestuur van de organisatie.

Tarik handelde in laptops. Een van zijn klanten was de Enschedese zakenman R. Jonker, die gisteren voor de rechtbank in Almelo als getuige optrad. De eerste twee bestellingen met computers gaven geen problemen, aldus Jonker. "De apparatuur zag er goed uit en Tarik maakte een betrouwbare indruk. Hij kwam voorrijden in een bestelbusje met zijn naam erop."

Bij de derde bestelling ging het mis. Tarik zou laptops met een totaalwaarde van 11.500 euro afleveren bij het bedrijf van Jonker in Enschede. Hij verscheen, maar zonder computers. In plaats daarvan bedreigde hij Jonker met een pistool en dwong hem het afgesproken bedrag te betalen. Vervolgens vluchtte Tarik in zijn auto, aldus Jonker.

De Enschedese zakenman werd zo kwaad dat hij "met 160, 170 kilometer per uur" de achtervolging inzette en op de A1 bewust een aanrijding met Tarik veroorzaakte. Beide voertuigen belandden in de vangrail. "Ik zag ontzettend veel blauwe zwaailichten", aldus Jonker om aan te geven hoe groot de verkeerschaos was.

Tarik heeft naar eigen zeggen Jonker nooit bedreigd. "Ik heb de bestelde laptops afgeleverd. Jonker betaalde mij een deel van het afgesproken bedrag. De rest zou hij diezelfde avond op een andere plaats betalen. Dat heeft hij gedaan. Terwijl we nog napraatten, kreeg Jonker een telefoontje. Daaruit begreep ik dat er iets niet klopte met de laptops. Ik dacht: Wegwezen. Ik had geen zin in problemen, omdat het mijn spullen niet waren. Ik was slechts tussenpersoon."

Na de aanrijding op de A1 belde Tarik bij een omwonende aan, bestelde een taxi en liet zich naar Den Haag rijden. "Kwam het niet in u op om de politie te waarschuwen?" wilde rechtbankvoorzitter mr. G. J. Stoové weten. "Nee", antwoordde Tarik, "daar had ik geen zin in. Dan had ik zeker moeten vertellen dat ik net die avond iemand had opgelicht."

Volgens Tariks advocaat mr. H. Bakker heeft Jonker het verhaal over de bedreiging met het pistool "uit zijn duim gezogen." Bakker vroeg het voorarrest van zijn cliënt op te heffen vanwege "de vele evidente omissies in het dossier." Officier van justitie mr. V. G. Smink hield vol dat er "ernstige redenen" waren om Tarik vast te houden. Zo wordt deze ook verdacht van betrokkenheid bij de diefstal van 117.000 euro aan laptops bij een Amsterdams advocatenkantoor. De rechter oordeelde dat Tarik in voorarrest moet blijven.

In de kwestie speelt e-mailverkeer tussen Tarik en Jonker een belangrijke rol. Daarom wilde advocaat Bakker dat er een getuige-deskundige wordt gehoord die de e-mails analyseert. Rechter Stoové ging daarmee akkoord. Volgens Jonker heeft de beroving hem en zijn gezin enorm aangegrepen. "Mijn grootste trauma is dat ik de daders wil vermoorden, de nek breken. Die gevoelens heb ik nooit gehad, maar zijn een deel van mijn leven geworden."

Op vrijdag 3 oktober gaat de behandeling van de zaak verder. Ook Tariks broer Nabil (28) moet dan mogelijk weer voorkomen. Zijn zaak werd gisteren niet inhoudelijk behandeld. Nabil kwam eerder dit jaar met justitie in aanraking omdat hij was opgepakt bij een AEL-demonstratie voor de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Hij en andere AEL-leden verbrandden toen een Israëlische vlag en riepen leuzen als "Bush terrorist" en "Hamas, jihad, Hezbollah".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Nieuwe getuige nodig in AEL-zaak

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken