Bekijk het origineel

Zalm: Geen excuus voor Duits tekort

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zalm: Geen excuus voor Duits tekort

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Minister Zalm van Financiën vindt dat er geen verzachtende omstandigheden zijn voor het te hoge financieringstekort van Duitsland. Het feit dat Duitsland op hoge kosten is gejaagd door de hereniging van west en oost, vormt volgens de minister geen excuus.

De begrotingsafspraken waaraan de lidstaten van de EU zich moeten houden, dateren van ver na de val van de Berlijnse Muur, aldus Zalm gisteren in een overleg met de Tweede Kamer. "Die extra kosten zijn toen niet als verzachtende omstandigheden geclaimd." De VVD-bewindsman wees erop dat er voor Duitsland een simpele manier is om zijn financieringstekort omlaag te brengen. Het zou de aangekondigde lastenverlichting van 15 miljard euro kunnen schrappen of later kunnen doorvoeren.

Toch maakte Zalm wel een onderscheid tussen Duitsland en Frankrijk, ook een EU-lidstaat die niet aan de begrotingsspelregels voldoet. "Duitsland doet tenminste een poging om onder de grens van 3 procent uit te komen. Bij Frankrijk lijkt sprake van een doelbewuste overschrijding. Maar de goede intenties van Duitsland zijn niet voldoende." Zalm ontmoet komende dagen in het Italiaanse Stresa zijn EU-collega's voor informeel overleg. Hoewel officieel niet geagendeerd, zal daar de begrotingspolitiek van de lidstaten zeker aan de orde komen. Zalm onderstreepte "niets uit te sluiten om de Nederlandse belangen te verdedigen." Desnoods stapt hij naar het Europees Hof om andere lidstaten aan de begrotingsafspraken te houden. Een kamermeerderheid steunt de opstelling van Zalm, maar PvdA-kamerlid Crone vindt dat de bewindsman "kamikazepolitiek" bedrijft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Zalm: Geen excuus voor Duits tekort

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken