Bekijk het origineel

Kritiek op beloning Ahold-baas groeit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kritiek op beloning Ahold-baas groeit

2 minuten leestijd

ZAANDAM - De kritiek op het salarispakket van Ahold-topman Anders Moberg groeit. Het merendeel van de Nederlandse particuliere beleggers kan zich er niet in vinden. Op internet trekken boze klanten aan de bel.

De website beursgorilla.nl ondervroeg 1200 beleggers. Maar liefst 86 procent van hen noemt het bedrag "veel te hoog", zo bleek vanmorgen. 6 procent spreekt over "hoog." Slechts 8 procent toonde begrip voor de hoogte van het salaris, maar zei duidelijke en meetbare prestatiemaatstaven te missen.

Uit het onderzoek bleek dat ruim de helft van de beleggers die nu het aandeel Ahold in zijn portefeuille heeft, serieus overweegt van het aandeel af te zien. Deze groep verwacht overigens niet dat de koers van het aandeel zal zakken. Met de verkoop zeggen ze een daad te willen stellen tegen de steeds hoger wordende salarissen van bestuurders.

Ruim 82 procent van de ondervraagden gaf verder aan dat de raad van commissarissen niet met de honorering akkoord had moeten gaan. Een meerderheid van de beleggers vindt dan ook dat de voorzitter van de raad moet opstappen. Vrijwel niemand is van mening dat Moberg degene is die weg moet. Overigens legt 18 procent de schuld bij Moberg.

Ahold ligt flink onder vuur over de beloning van de Zweedse topman. Vorige week maakte de door boekhoudschandalen geplaagde onderneming op een extra aandeelhoudersvergadering bekend dat Mobergs beloning kan uitdijen tot 10 miljoen euro per jaar. Zijn vertrekregeling kan net zo hoog oplopen.

Een boze ex-klant van Al-bert Heijn heeft de websitewww.letopdekleintjes.nl geopend. De 44-jarige Leo Willems uit Nijmegen heeft besloten weg te blijven bij Albert Heijn. "Begrijp me goed, ik vind het niet erg als iemand 10 miljoen euro krijgt, als hij het maar verdient", motiveert Willems zijn initiatief. "Ik ben zelf ondernemer. Als het slecht gaat met mijn bedrijf staat er ook niemand klaar met een geldbuidel", legt hij uit.

Op de website staat een teller die op de seconde bijhoudt hoeveel de nieuwe topman inmiddels rijker is. Volgens een berekening van Willems krijgt Moberg 30 eurocent per seconde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Kritiek op beloning Ahold-baas groeit

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken