Bekijk het origineel

Lilian Marijnissen (18) jongste raadslid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Lilian Marijnissen (18) jongste raadslid

2 minuten leestijd

OSS (ANP) - Over politieke aspiraties praat ze liever niet. "Ik wil eerst mijn studie politicologie afmaken. Daarna kijk ik wel weer verder. Ik ben niet van plan meteen hoog van de toren te blazen." Duidelijk taal van Lilian Marijnissen, het jongste raadslid van Nederland.

Lilian werd gisteravond ze be√ędigd als SP-raadslid in het Brabantse Oss. Met haar achttien jaar en twee maanden is ze meteen het jongste raadslid van Nederland en vermoedelijk zelfs het jongste raadslid ooit.

Ze is de dochter van Jan Marijnissen, de SP-voorman in de Tweede Kamer. Of dat een voor- of een nadeel is, weet ze niet. "Ik ben de dochter van, dat is een feit en dat draag ik met me mee. Maar het is ook een geweldige stimulans om mezelf te bewijzen."

In november is in Oss na de gemeentelijke herindeling een nieuwe raad gekozen. Lilian stond op een onverkiesbare plaats, maar met 550 voorkeurstemmen kwam ze toch in aanmerking voor een zetel in de raad. Omdat ze met haar zeventien jaar te jong was, ging dat toen niet door. Nu ze achttien is heeft een van de zittende SP-raadsleden in goed overleg zijn zetel beschikbaar gesteld.

Lilian: "Ik had absoluut niet verwacht dat ik zo veel voorkeurstemmen zou krijgen. Ik stond enkel en alleen op de lijst omdat de SP vindt dat die lijst een afspiegeling moet zijn van wat de partij in huis heeft." Het nieuwbakken raadslid is al lange tijd actief voor haar partij, onder meer als voorzitter van de plaatselijke jongerenraad.

Een raadszetel was eigenlijk niet voorzien en werd al evenmin geambieerd. "Ik was net begonnen met een studie politicologie in Nijmegen." De afgelopen maanden realiseerde Lilian Marijnissen zich echter dat ze zich in de raad nuttig kan maken, zegt ze zelf. "Niet alleen voor zaken die jongeren aangaan, maar ook om me bezig te houden met allerlei andere kwesties. Zoals de problemen van een verzorgingshuis hier in Oss waar de bewoners niet de vereiste zorg krijgen omdat er te weinig geld is voor voldoende personeel.

Bovendien denkt ze dat het raadswerk heel erg leuk is om te doen. "Het begint nu toch wel te kriebelen. Een andere reden om raadslid te worden is dat er vrijwel geen jonge mensen in de raad zitten. Dat is duidelijk een gemis." Hoewel ze zich niet uitspreekt over mogelijke politieke aspiraties is ze een echte dochter van haar ouders. Haar moeder zit ook in de raad en vader Jan was in de Osse raad ook ooit het jongste raadslid. Toen was de minimumleeftijd echter nog 23 jaar. "Op dat punt ben ik hem dus al voor."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Lilian Marijnissen (18) jongste raadslid

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken