Bekijk het origineel

NMa onderzoekt overnameplan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

NMa onderzoekt overnameplan

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het energiebedrijf Nuon mag de centrales in Nederland van het Amerikaanse Reliant niet zonder meer overnemen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft dit bepaald. De kartelwaakhond gaat de overname nader onderzoeken.

De NMa is tot de voorlopige conclusie gekomen dat Nuon door de overname een machtspositie krijgt op de Nederlandse stroommarkt met mogelijk nadelige gevolgen voor de afnemers. Nuon is een van de grootste leveranciers van stroom in Nederland en momenteel een bescheiden producent van elektriciteit.

Met de centrales van Reliant in het bezit, wordt Nuon een van de drie belangrijkste stroomproducenten in Nederland samen met Electrabel en Essent. Bovendien wordt Nuon vijftien jaar lang de enige afnemer van stroom van een nieuwe centrale in de Botlek, die Shell samen met het Amerikaanse Bechtel bouwt.

Nuon komt daarmee in een positie dat het de marktprijs van elektriciteit kan beïnvloeden. Dat kan bijvoorbeeld door capaciteit achter te houden tijdens pieken in de vraag naar stroom. "Een extra complicatie is dat Nuon in tegenstelling tot Reliant ook actief is op de leveringsmarkt", aldus een woordvoerster van de NMa in een toelichting.

Het energiebedrijf, waarvan de provincies Gelderland, Noord-Holland en Friesland en de gemeente Amsterdam de belangrijkste aandeelhouders zijn, heeft inmiddels voorstellen gedaan om de bezwaren van de NMa weg te nemen. De kartelwaakhond onderzoekt deze voorstellen.

Nuon reageerde teleurgesteld op de beslissing van de NMa. Het bedrijf is er niettemin van overtuigd dat de transactie, waarmee 985 miljoen euro is gemoeid, kan worden afgerond. De woordvoerder van Nuon wilde niets kwijt over de concessies die het bedrijf wil doen om de NMa tegemoet te komen.

De Duitse kartelwaakhond heeft volgens de woordvoerder wel al ingestemd met de overname.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

NMa onderzoekt overnameplan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken