Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Imago wint het van boodschap"

Comité Kroonbede stelt politieke stijl onder kritiek

3 minuten leestijd

DEN HAAG - "Een goed imago en vlot smoeltje winnen het in de politiek van een gedegen boodschap. Hoe anders was het optreden van Jezus op aarde. Hij was veracht en van mensen verlaten. Hij diende niet Zichzelf maar de ander."

Ds. J. Haveman zei dit gisteravond in Den Haag tijdens een landelijke gebedsdienst voor de overheid, georganiseerd door het Comité Kroonbede.

Ds. Haveman leidde het thema van de dienst -"Een goed gezicht - geen gezicht"- in. De predikant uit Roodeschool is actief betrokken bij vragen rond kerk en overheid binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Hij confronteerde de politieke stijl in Nederland met het optreden van Jezus.

Jezus sprak met gezag, verrichtte wonderen, maar toen het er op aankwam, liet iedereen Hem vallen. "Hij kwam niet op voor Zichzelf. Politiek gezien is dat geen gezicht, want dan lopen de mensen over je heen. Op het eerste gezicht lijkt Jezus' einde een nederlaag. Maar juist de kruisdood van Jezus is van fundamentele betekenis en zette de wereld op zijn kop. Zondige mensen mogen weer kinderen van de Vader zijn."

Wat een nederlaag van Jezus leek, bleek een overwinning te zijn. De oproep van de Bijbel is om de gezindheid van Jezus te hebben, zichtbaar in een ethische stijl van denken en handelen. Ds. Haveman: "Dat is een stijl van leven waarmee je verder kunt en een samenleving mogelijk maakt. Jezus cijferde Zich compleet weg, hoewel Hij Zelf God was. Hij offerde Zichzelf om anderen te redden. De basis van wat Jezus deed, is dat Hij op de ander gericht was. Onze les is hieruit: wees bescheiden, let niet op eigen belang maar ook op de ander, dát is de gezindheid van Jezus."

Dat is politiek gezien toch geen gezicht? "Ja, dat geeft spanning, maar dat is wel nodig", zei ds. Haveman. "Het woord minister betekent dienstknecht: hij zit er als minister en politicus niet voor zichzelf of voor zijn partij, maar voor een ander, voor de mensen in het land. De gerichtheid op de ander: is dat niet wat Jezus deed en leerde? Hij was een Heer in het dienen."

De gebedsdienst werd geleid door de voorzitter van het Comité Kroonbede, ds. A. S. Rienstra, gereformeerd predikant te Scheveningen. Aan de voorbede namen deel: drs. Alie Hoek-van Kooten, dr. B. Plaisier, secretaris-generaal van de Nederlandse Hervormde Kerk, en ds. P. Sleebos, voorzitter van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten. Zij verzorgden de schriftlezingen en baden voor respectievelijk het Koninklijk Huis, het kabinet en de volksvertegenwoordigers.

Het is voor de vierde keer dat er een landelijke gebedsdienst voor de overheid plaatsvindt. De naam "Kroonbede" verwijst naar Hem wie de kroon toekomt, namelijk de Heere God, zo zei ds. Rienstra. Er waren gisteravond ongeveer honderd aanwezigen. Uitgenodigd waren leden van het nieuwe kabinet, van de Eerste en Tweede Kamer en van het college en de gemeenteraad van Den Haag.

De Kroonbede is de tegenhanger van de bezinningsbijeenkomst op prinsjesdag, die door verschillende godsdiensten en levensbeschouwingen wordt voorbereid. Die kwam enkele jaren geleden tot onvrede van veel christenen in de plaats van de traditionele kerkdienst bij de aanvang van het parlementaire jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken