Bekijk het origineel

KLM zoekt al jaren partner

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

KLM zoekt al jaren partner

2 minuten leestijd

AMSTELVEEN (ANP) - De luchtvaartmaatschappij KLM is al jaren op zoek naar een grote strategische partner in Europa. Het bedrijf heeft onder meer geflirt met British Airways, Alitalia en Swissair. Hieronder volgt een chronologisch overzicht.

1989: KLM vormt een alliantie met de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines, de op drie na grootste maatschappij van de Verenigde Staten en van de wereld. De samenwerking kent aanvankelijk enkele problemen, maar houdt tot op de dag van vandaag stand.

1991: KLM en de Britse maatschappij British Airways hebben vergaande plannen voor een fusie. Een jaar later komt er een einde aan de onderhandelingen. De eigendomsverhoudingen in de nieuwe combinatie vormen het belangrijkste struikelblok.

1993: De alliantie tussen Northwest en KLM zorgt ervoor dat een fusie tussen de Nederlandse maatschappij, Swissair, het Scandinavische SAS en Austrian Airlines niet doorgaat. Vooral Swissair lag dwars. De Zwitsers eisten dat hun partner Delta Air Lines de Amerikaanse deelnemer in de samenwerking zou worden.

1997: De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia en KLM worden het eens over samenwerking. De bedrijven willen al hun activiteiten op het gebied van passagiers en vracht in een gezamenlijke onderneming uitvoeren. In 2000 breekt KLM de bijna-fusie echter af. Het vliegveld Malpensa bij Milaan had het knooppunt in de samenwerking moeten worden, maar de ontwikkeling van de luchthaven is ernstig vertraagd. In 2002 moet KLM Alitalia 150 miljoen euro betalen als boete voor het beƫindigen van de overeenkomst.

2000: Na de mislukking met Alitalia wacht KLM niet lang om weer rond de tafel te gaan zitten, ditmaal met British Airways. Uiteindelijk loopt ook dit op niets uit. Het grootste struikelblok zijn de internationale start- en landingsrechten.

2002: KLM begint gesprekken met British Airways en Air France. Vooral de Franse maatschappij heeft goede papieren. De gesprekken tussen KLM en Air France bevinden zich inmiddels in een vergevorderd stadium. Toch moeten de bedrijven nog enkele belangrijke hobbels nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

KLM zoekt al jaren partner

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken