Bekijk het origineel

Geen acties tegen Albert Heijn

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen acties tegen Albert Heijn

CNV wil inburgeringscursus topmensen

3 minuten leestijd

ZAANDAM - De aangekondigde acties tegen supermarktketen Albert Heijn zijn van de baan nu het riante salaris van de nieuwe Ahold-topman A. Moberg iets is aangepast. De Vereniging van Effectenbezitters, verschillende pensioenfondsen en de vakbonden reageren positief op het besluit om het beloningspakket bij te stellen.

Moberg kondigde gisteren onder publieke druk aan zijn beloningspakket aan te passen. Zijn gegarandeerde bonus van 1,5 miljoen euro is omgezet in een bonus voor geleverde prestaties. Ook de gegarandeerde vertrekregeling is van tafel.

Critici die voor morgen tot een boycot bij de winkels van Albert Heijn hadden opgeroepen, blazen hun actie af. De actiegroep "De wereld is niet te koop" had via posters en de media consumenten ertoe opgeroepen morgen geen boodschappen te doen bij Ahold-dochter Albert Heijn.

De Socialistische Partij schort haar kaartenactie ook op. Via de website van de SP konden boze klanten klachtenbrieven sturen naar de klantenservice van de supermarktketen. De SP schort deze actie op totdat bekend is hoe de nieuwe beloning van Moberg in elkaar steekt.

Ook de maker van de website www.letopdekleintjes.nl heeft zijn protest tegen de royale vergoeding van de topman gestaakt. "Moberg moet nu de kans krijgen zijn werk te doen. Er kan geen sprake meer zijn van een boycot. Wij gaan gewoon weer boodschappen doen bij Albert Heijn", schrijft initiatiefnemer Leo Willems op zijn internetpagina. Binnen een week hebben ruim 78.000 mensen de website bezocht.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemt het een unicum in de Nederlandse bedrijfsgeschiedenis dat een concern zoals Ahold het beloningspakket van zijn bestuurder aanpast. De VEB vindt de aangekondigde aanpassing van Mobergs beloningspakket "een goede stap", maar stelt tegelijkertijd dat "per saldo Moberg nog steeds hetzelfde kan ontvangen." De beleggersclub wil weten welke prestatiecriteria het supermarktconcern hanteert.

De pensioenfondsen ABP en PGGM vinden het bemoedigend dat Moberg heeft laten zien dat hij de kritiek van de aandeelhouders serieus neemt. Maar beide fondsen houden vast aan de eis dat het supermarktconcern duidelijk aangeeft op basis van welke criteria de beloning van de Ahold-topman is vastgesteld. "Wij blijven op initiatieven wachten als het gaat om de beloningsstructuur. Wij willen een raamwerk met duidelijke spelregels, dat ter goedkeuring aan de aandeelhouders wordt voorgelegd", zo lichtte een woordvoerder van PGGM gisteren toe. "Dan voorkom je verrassingen zoals bij Moberg."

De vakbonden juichten het besluit van Moberg toe. "Wij zijn blij dat men bij Ahold het gezicht naar de werkelijkheid heeft gewend", aldus FNV Bondgenoten. Met CNV Dienstenbond vindt FNV Bondgenoten dat de stap "onvermijdelijk" was.

Naar aanleiding van de ophef over de beloning van Moberg stelde CNV-voorzitter Doekle Terpstra gisteren dat alle buitenlandse topbestuurders van een Nederlandse onderneming een inburgeringscursus moeten gaan volgen.

Daarbij moeten zij ook Nederlands leren. Het CNV-voorstel geldt niet alleen voor toekomstige bestuurders, maar ook voor de huidige topmensen, zoals Moberg. "Waarom moeten immigranten wel en hoeven bestuurders niet op cursus?" vraagt Terpstra zich af.

"De cursus moet gaan over het hoe en wat van Nederlandse gewoonten", aldus Terpstra. "Een bestuurder moet op de hoogte zijn van de normen en waarden." Op die manier is volgens het CNV de ophef over te riante salarissen te voorkomen. "Toen Moberg in Nederland kwam, wist hij niets over de lopende discussie over topinkomens."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Geen acties tegen Albert Heijn

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken