Bekijk het origineel

Olieprijs hoger door productieverlaging

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Olieprijs hoger door productieverlaging

2 minuten leestijd

WENEN (RTR) - De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) heeft onverwacht besloten haar olieproductie te verminderen. Hierdoor steeg de olieprijs.

De minister van Oliezaken van Koeweit, sjeik Ahmad al-Fahd al-Sabah, maakte gisteren bekend dat de OPEC-leden, exclusief Irak, vanaf 1 november de dagelijkse productie met 900.000 vaten (van 159 liter) terugschroeven. Dit komt neer op 3,5 procent van de 25,4 miljoen vaten die nu dagelijks uit de grond worden gepompt.

Analisten hadden erop gerekend dat de OPEC niet zou morrelen aan de productiequota. Door het onverwachte besluit steeg de prijs van Noordzee-olie op de termijnmarkt in Londen met ruim 3 procent tot 26,35 dollar per vat.

Voordat het overleg in Wenen begon, hadden enkele OPEC-ministers laten doorschemeren dat ze geen inkrimping van de productie verwachtten. Sommigen uitten er wel hun bezorgdheid over dat Rusland en enkele Afrikaanse landen meer olie leveren. Ook de olieproductie van Irak zal steeds groter worden, met een groter aanbod op de wereldmarkt en een mogelijke daling van de olieprijzen als gevolg.

De geringere productie moet een verdere daling van de olieprijzen tegengaan, aldus de OPEC. Deze maand belandde de prijs op het laagste niveau in vier maanden, ondanks het trage herstel van de Iraakse olie-industrie.

Irak, dat gisteren voor het eerst sinds de oorlog weer een OPEC-vergadering bijwoonde, wil lid blijven van de OPEC. Irak behoort tot de landen die de OPEC in 1960 hebben opgericht, maar de afgelopen maanden is er van Amerikaanse zijde gesuggereerd dat het er beter uit kan stappen. De Amerikanen zien de OPEC als een obstakel in de aanvoer van veel en goedkope olie en waarschuwden de Irakezen dat de productiequota die het kartel hanteert straks een rem zullen zetten op hun langzaam herstellende olie-industrie.

De Iraakse minister van Olie, Ibrahim Bahr al-Ulum, verklaarde gisteren dat zijn land de verdeling van de productiehoeveelheden over elk OPEC-lid zal respecteren. De Iraakse olieproductie moet voor het einde van 2005 3,4 miljoen à 4 miljoen vaten per dag bedragen. Op het ogenblik produceert het land volgens analisten 1,5 miljoen vaten per dag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Olieprijs hoger door productieverlaging

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken