Bekijk het origineel

Ahold zet het mes in schulden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ahold zet het mes in schulden

3 minuten leestijd

ZAANDAM - Ahold zet het mes in de gigantische schuldenberg van bijna 11 miljard euro. Het grootgruttersconcern komt met een claimemissie van ten minste 2,5 miljard euro en wil tot 2005 voor minimaal 2,5 miljard euro aan bedrijfsonderdelen afstoten. De activiteiten in Spanje worden in ieder geval in de etalage gezet.

Dat heeft Ahold-topman Moberg vanmorgen bekendgemaakt. Volgens Moberg kan er een streep onder het verleden met boekhoudschandalen. "Vandaag introduceer ik het nieuwe Ahold." Het veelgeplaagde concern heeft een "weg naar herstel" op de rails gezet, een driejarig programma.

Kernpunten uit het plan zijn het herstellen van de waarde van US Foodservice -waar begin dit jaar de boekhoudmalversaties aan het licht kwamen-, een strakkere en uniforme aansturing van de mix aan supermarktformules en een gezonde financiële positie. Deze maatregelen moeten in 2006 leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 600 miljoen euro.

De controle op de financiën is een apart aandachtspunt. "Het gebrek daaraan heeft de onderneming bijna verwoest", aldus Moberg. Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs beloonden de stappen van Ahold vanmorgen: de koers van het aandeel ging met procenten omhoog.

Moberg wilde niet zeggen of US Foodservice een van de te verkopen kandidaten is. "Wij hebben vertrouwen in dit bedrijf en zullen de komende 24 maanden bekijken hoe het herstel verloopt." De topman ziet alleen toekomst voor bedrijfsonderdelen en joint ventures die nummer-1- of 2-posities in de markt innemen en daarbij winstgevend (een operationeel resultaat van 14 procent) zijn. Ahold-dochters die niet aan de eisen voldoen, komen voor eind 2005 in de etalage. Voor de Spaanse activiteiten is dat nu duidelijk. Eerder sneed Ahold al in winkelketens in Zuid-Amerika en Azië.

Ahold krijgt ook de beschikking over een nieuw krediet ter waarde van 300 miljoen euro en 1,45 miljard dollar. Deze leningen vervangen de lopende overeenkomst met de banken.

De geruchten over een aandelenemissie zongen al een week rond. Het is nog onduidelijk wanneer de uitgifte van nieuwe aandelen plaatsheeft.

Op de aandeelhoudersvergadering van 26 november komt daarover naar verwachting meer duidelijkheid. Ahold heeft het geld de komende jaren hard nodig; er moet voor ruim 4 miljard euro aan obligatieleningen worden afgelost.

In het eerste halfjaar wist Ahold een nettowinst te maken van 60 miljoen euro, tegen een verlies van 142 miljoen vorig jaar.

Over de omzet is financieel topman Ryöppönen niet tevreden: die daalde met bijna 12 procent tot 30,3 miljard euro, met name door de lage dollarkoers. Zonder wisselkoersinvloeden was er een omzetstijging van 3,6 procent. Het bedrijfsresultaat kwam in het eerste halfjaar uit op 587 miljoen euro, een daling van 17,2 procent. In Nederland kampte Albert Heijn in de eerste zes maanden met een lager bedrijfsresultaat. De omzet liep met 2,5 procent terug en er werd minder verdiend. Dochter Schuitema (C1000) verbeterde het bedrijfsresultaat juist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Ahold zet het mes in schulden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken